Niš: Policija prekršajno goni čelnicu Dveri zbog učešća u ekološkom protestu iako je nije legitimisala 1Foto: Press centar UNS-a

Predsednica niškog odbora Dveri Tamara Milenković Kerković, koja je i potpredsednica tog pokreta, dobila je prekršajni nalog zbog „kretanja po kolovozu“ na prvom ekološkom protestu u Nišu koji je održan pre dve sedmice, mada je policija tada nije legitimisala.

Ona kaže da je u prekršajnom nalogu, koji je dobila juče, navedeno da se 4. decembra u 14:10 časova kao pešak kretala kolovoznom trakom u Ulici Nikole Pašića, a da je dokaz za to policijska službena beleška.

Predsednica niških Dveri nije legitimisana na tom, a ni na narednom ekološkom protestu koji je održan 11. decembra.

Ekološki protesti u Nišu počinjali su na platou ispred Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića, a nastavljani protestnom šetnjom i blokadom saobraćaja na različitim lokacijama u širem centru grada.

U niškim Dverima kažu da su identične prkršajne prijave podnete i protiv drugih članova i funkcionera pokreta.

„Slanje policijskih prijava bez prethodnog legitimisanja, ili uz fotografisanje lične karte, jesu nelegalni načini prepoznavanja lica putem biometrijskih kamera i telefona. Pritom, mi nismo bili pešaci, nego učesnici protesta, koje policija nije obezbeđivala, suprotno svim standardima policijskog postupanja iz člana 33. Zakona o policiji.“, rekla je Milenković- Kerković.

Ona je ocenila da ovakvo ponašanje policije „pod pritiskom autokratske vlasti“ predstavlja „zastrašivanje i odmazdu prema učesnicima protesta“, ali i „govori da je režimu SNS-a kraj blizu“.

Prekršajni nalog identične sadržine zbog učešća na ekološkom protestu održanom 4. decembra dobila je ove sedmice i predsednica niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević, koju policija takođe nije legitimisala.

Ona je tada ocenila da su ovakvi prekršajni nalozi “dokaz da je policija itekako bila prisutna na ekološkom protestu”, mada je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić tvrdio da nije, jer protest nije prijavljen,a policija „ne sme da bude saučesnik u protivpravnim, kriminalnim i ilegalnim aktivnostima“.

Niški odbor SSP formirao je pravni tim koji pruža besplatnu pravnu zaštitu učesnicima ekološkog protesta koji su zbog toga sankcionisani ili su trpeli pritiske.

Pravnom timu se javilo desetak građana protiv kojih su uglavnom podnete prekršajne prijave zbog „kretanja po kolovozu“.

Pripadnici Policijske uprave Niš nakon prvog ekološkog protesta u tom gradu, održanom 4. decembra, nisu legitimisali i privodili učesnike protesta.

Demonstranti su legitimisani i privođeni nakon drugog protesta, 11. decembra, kada je nekoliko desetina njih dobilo i prekršajne prijave.

Toga dana u Nišu službeno je boravio predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari