Policija prilikom pretresa kancelarije Šarićevog advokata oduzela spise "živog" predmeta 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/MO)

Policija je tokom pretresa kancelarije advokata Vladimira Lazarevića, koji je privreden zajedno sa svojim klijentom Darkom Šarićem, oduzela sve spise aktuelnog predmeta koji se odnose na jednog od njegovih branjenika, rekao je Danasu advokat Miloš Vučeljić koji je prisustvovao pretresu.

Kako ističe Vučeljić, pretres je počeo u četvrtak u 11 časova pre podne, a završio se u kasnim večernjim satima. Pretres je vršen na tri adrese, a prisustvovali su mu Lazarević, njegov branilac i predstavnici Advokatske komore Beograda.

– U odnosu na samo postupanje policijskih službenika ne može biti primedbi, jer su isti svoj zadatak obavljali profesionalno i uz poštovanje integriteta privedenog lica, u ovom slučaju advokata. Ono što jesu moje lične zamerke, a za koje smatram da će i sam osumnjičeni ali i njegovi branioci iznositi u daljem postupku jer su se sa njima složili prilikom našeg razgovora, jesu nedostaci Naredbe o pretresu koja ne sadrži sve zakonom predviđene elemente a koji, smatram opravdano, bacaju sumnju na motive pokretanja postupka protiv advokata, navodi Vučeljić.

Bez želje da iznosi činjenice, jer kako dodaje na to nema prava, Vučeljić dodaje da po njegovom mišljenju, u propratnim aktima preduzetih radnji, ne postoji ni u naznakama opravdanje osnova sumnje koji se ističe prilikom nabrajanja krivičnih dela koje je navodno advokat počinio već isti ostaje samo formalno naveden bez adekvatnog obrazloženja i opravdanja.

– S druge strane, nešto što izaziva moju brigu jeste to da su od osumnjičenog advokata oduzeti svi spisi predmeta koji se odnose na jednog od njegovih branjenika, uz napomenu da se radi o aktivnom krivičnom postupku, da su od strane policijskih službenika baš ti predmeti percipirani kao stvari iz kojih se može zaključiti da je osumnjičeni izvršio određena krivična dela, a da se niti taj okrivljeni niti bilo kakvi spisi predmeta ne pominju u samoj Naredbi o pretresu. Rezultat ove akcije jeste to da je tužilaštvo koje goni predmetnog okrivljenog za najteža krivična dela uzelo u posed spise predmeta od njegovog advokata, branioca, a da, po mom mišljenju, takvo postupanje nije opravdano u pratećim aktima pravosudnih organa na način kako bi to moralo da bude, te su na taj način prekršena prava i samog osumnjičenog advokata, njegova prava i obaveze kao branioca, kao prava okrivljenih u drugim krivičnim postupcima a od kojih su pojedini od izuzeznog značaja kako za samo pravosudje tako i za društvo u kome živimo, ističe Vučeljić.

On je naglašava da, prema njegovom mišljenju, oduzimanje spisa predmeta advokatu “ne može i ne sme biti sprovedeno na način kako je to učinjeno u slučaju advokata Lazarevića, da isto mora biti opravdano van svake sumnje u dokumentaciji koja prati takvo postupanje, te da se ovakvim postupanjem krši čitav niz zakona, načela krivičnog prava kao i da se vrši uvid u tajnost komunikacje okivljenog i njegovog branjenika što apsolutno ne sme biti prihvatljivo niti postati praksa”.

Advokat Vladimir Lazarević je uhapšen zajedno sa Šarićem i još tri osobe. Kako je saopštio MUP, oni se sumnjiče za niz teških krivičnih dela, uključujući i promet narkotika i teško ubistvo. Pored Šarića, Lazarević zastupa i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su, za sada optuženi za sedam teških ubistava i niz drugih dela.

Narko-bos Darko Šarić sumnjiči se za ubistvo jednog od svojih najbližih saradnika za šverc kokaina, Milana Milovca, zvanog Cigla, saznaje KRIK.

U međunarodnoj akciji EUROPOL-a i EUROJUST-aučestvovale su policije Hrvatske i Srbije, a uhapšeni su članovi više organizovanih kriminalnih grupa.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić izjavio je da će današnja akcija hapšenja Darka Šarića i ostalih imati smisla ako se ispitaju veze klana sa pojedincima iz institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari