Policija upala na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju 1Foto: bg.ac.rs

Policija se u dva navrata bez ikakvog pisanog naloga pojavila na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), tražeći pristup fakultetskoj dokumentaciji.

O ovom događaju rektora Beogradskog univerziteta Vladana Đokića obavestila je dekanka FASPER-a Marina Šestić, koja ukazuje da je ovakvim postupanjem policije narušena autonomija univerziteta.

U dopisu upućenom rektoru, dekanka Šestić pojašnjava da su se u njenoj kancelariji 7. novembra nenajavljeno pojavila dva policajca u civilu, koji su, iako upozoreni na nepovredivost akademskog prostora, tražili da im dostavi fakultetsku dokumentaciju.

– Sva dokumentacija koju su tražili usmenim putem im je dostavljena, nakon čega su me takođe usmenim putem obavestili da sam obavezna da pristupim u prostorije MUP-a 15. novembra. Dan kasnije u policiji je trebalo da se pojavi šef računovodstva, a posle nje i prethodna dekanka – kaže Šestić za Danas.

Uprkos dogovorenom, na Fakultetu su se juče ponovo pojavila dva policajca, od koji je jedan bio i prilikom prethodne posete.

– Iako su ih portiri ljubazno zamolili da sačekaju u hodniku dok ne obaveste upravu Fakulteta o dolasku policije, službenici policije su njihove molbe najgrublje izignorisali i popeli se u službene prostorije sekretara Fakulteta, uz komentar kako „nema potrebe da čekaju“. Od sekretara fakulteta su zahtevali dopunu dokumentacije koja im je već dostavljena. Na moje isticanje činjenice da svojim ponašanjem krše Zakon o visokom obrazovanju, njihov komentar je bio da „ne može Zakon o visokom obrazovanju da bude iznad Krivičnog zakona“ – navodi Šestić.

Na njenu konstataciju da nemaju pravo da upadaju na Fakultet bez naloga i da će njihove postupke prijaviti unutrašnjoj kontroli MUP i medijima, policajci su dekanki poručili da ‘slobodno može to da učini’.

– Na moje pitanje zbog čega su ponovo došli na Fakultet, kada smo sve tri koje smo prethodno pozvane pristale da dođemo u prostorije MUP-a i damo potrebna obaveštenja, odgovoreno mi je da od toga nema ništa i da nema potrebe da dolazimo. Takođe, rečeno mi je da niko od nas nema pravo na prisustvo advokata dok obavljamo razgovore sa pripadnicima policije, ni na Fakultetu, ni u prostorijama MUP-a – navodi Šestić.

Policija zastrašuje?

Ona smatra da je cilj njihovih poseta zastrašivanje, jer „ne vidi nijedan drugi razlog zašto bi neko čiji je posao da obezbedi poštovanje zakona iste te zakone i kršio“.

– Evidentno je da nelegalan upad policije predstavlja očigledan nastavak višegodišnjih organizovanih pritisaka na Fakultet. Tome doprinosi i činjenica da su se prilikom oba dolaska, a pogotovo prilikom poslednjeg, pomenuti službenici MUP-a ponašali izuzetno drsko, bahato i osiono. Iako sam bila svesna činjenice da prema zakonu nisam obavezna da im pružim traženu dokumentaciju, to sam učinila iz straha da bi svojim ponašanjem mogli da ugroze održavanje nastave koja je bila u toku, s obzirom na stepen agresije koji su manifestovali – ističe dekanka.

Ona kaže da je sve što se dogodilo izazvalo veliko uznemirenje zaposlenih na FASPER-u, jer ne znaju zbog čega i po čijem nalogu policija dolazi dva puta za nedelju dana.

„Neshvatljiva je i posebno poražavajuća činjenica da ovakvom narušavanju nepovredivosti akademskog prostora, koliko mi je poznato, Univerzitet u Beogradu nikada nije svedočio, čak ni u godinama koje se danas smatraju najmračnijim za Univerzitet“, navela je Šestić u dopisu rektoru UB, koga je zamolila za hitno reagovanje na ovakvo ponašanje policije.
Ona kaže da se kao dekan ne protivi dostavljanju celokupne tražene dokumentacije i saradnji sa policijom u zakonom propisanim okvirima.

Redakcija Danasa zatražila je od MUP-a pojašnjenje po kom osnovu se policija pojavila na FASPER-u. Njihov odgovor čekamo.

Policija upala na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju 2
Foto FoNet Ana Paunković

MASA: Policija narušila autonomiju univerziteta

Povodom ovog događaja danas se oglasila Mreža akademske solidarnosti i angažovanost (MASA) koja je u saopštenju ocenila da je ulaskom policije u prostorije FASPER-a brutalno narušena autonomija univerziteta.

„Ne ulazeći u (ne)opravdanost ovakvog postupanja i pozivanja na Krivični zakon, neko ko treba da obezbedi poštovanje (svih) zakona, ovakvom povredom akademskog prostora upravo krši navedene odredbe Ustava Srbije i Zakona o visokom obrazovanju. Dodatni problem je što je to učinjeno na krajnje drzak, bahat i neprofesionalan način. To je nedopustivo i nepotrebno izaziva strah i podozrenje, upravo u akademskoj instituciji“, saopštila je MASA.

Podsetimo da je upravo FASPER bio jedan od fakulteta koje je ranije posetila budžetska inspekcija, a koja je konstatovala da su na nezakonit način trošili sopstvena sredstva.

Sa fakulteta su to negrali, navodeći da su kao i svih prethodnih godina postupali po Zakonu o visokom obrazovanju. Do problema je došlo zbog nesaglasnosti propisa na šta je nekoliko puta ukazano na Senatu UB.  Ovaj problem do danas nije rešen.

Dekanka FASPER-a je na jednoj od ranijih sednica Senata zamerila upravi Univerziteta što im nisu pružili podršku kada je buđžetska inspekcija konstatovala da su prekršili zakon.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari