Policijsko saslušanje za učesnike protesta kod Štrpca 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Pojedini žitelji sela Sevce kod Štrpca pozvani su u stanicu policije u tom mestu radi ispitivanja, pošto su učestvovali na protestu organizovanom prošlog meseca u njihovom selu, zbog nelegalne gradnje B. M. i ugrožavanja životne sredine.

Opštinska vlast u Štrpcu osobi B. M. nije dozvolila gradnju na njegovoj parceli u Sevcu i obavestila ga, ali je ona pokrenula radove, a onda i uklonila žutu traku kojom su inspektori obeležili sporno mesto izvođenja radova.

Uprkos odluci inspektora da obustavi radove, osoba B. M. je nastavila da gradi, što je žitelje Sevca nateralo na miran protest. Pridružio im je i predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

Pošto je osoba B. M. odbila da razgovara, okupljeni meštani koji imaju poljoprivredna imanja u tom delu Sevca tražili su da se uklone bespravno postavljene cevi i oslobodi reka iz koje navodnjavaju svoja imanja.

Nakon odbijanja B. M. da ukloni cevi, meštani su to sami uradili jer su cevi u reci ugrožavale njihove potrebe. Nakon što su cevi uklonjene, meštani su se mirno razišli.

Desetak dana kasnije policija je počela po nalogu tužioca da poziva na saslušanje pojedine učesnike protesta.

Iz Opštine Štrpce je saopšteno da njen predsednik Dalibor Jevtić na pozivanje Srba iz Sevca u policiju gleda kao na još jedan vid pritiska na građane i samu lokalnu administraciju u ostvarivanju svojih prava i delovanja u cilju sprečavanja ilegalne gradnje i drugih aktivnosti usmerenih ka destabilizaciji prilika u Štrpcu.

Predsednik Opštine Dalibor Jevtić, kao i čitavo rukovdstvo, predsednik Skupštine opštine Štrpce i svi odbornici stoje uz svoje sugrađane i pozivaju nadležne insitucije da ih zaštite u ovoj pravnoj borbi a ne da građane pozivaju na odgovornost, jer je pravo o pravda na strani građana.

„Posebno želimo da ukažemo na to da se već duže vreme protiv same institucije Opštine Štrpce vodi hajka o pitanju bespravne gradnje na Brezovici pa se postavlja jednostavno pitanje: ko se ovde zapravo bori protiv nelegalne gradnje? Ostavljamo nadležnim institucijama da svojim daljim delovanjem daju odgovor na ovo i druga pitanja koje se postavljaju na ovom primeru“, saopštavaju iz Opštine Štrpce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari