Političari da štite novinare umesto da ih kritikuju 1Foto: Pixabay/AndyLeungHK

Veoma je važno da nosioci moći i vlasti štite novinare i medije bez postavljanja ikakvih uslova zato što imamo sve češće situacije, i ne samo u Srbiji, da se vođe obračunavaju sa novinarima, čime šalju poruku da je dozvoljeno napadati medije i vršiti pritisak na njih, poručio je Mogens Bličer Bjeregard, predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) na konferenciji o slobodi medija u Beogradu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je na konferenciji „Medijske slobode i autorska prava“ predstavilo godišnju Hroniku napada i pritisaka na novinare, koja pokazuje da je u 2018. godini nastavljen porast broja slučajeva u kojima su novinari žrtve verbalnog i fizičkog nasilja.

NUNS je u 2018. zabeležio 102 incidenta od kojih je sedam fizičkih napada na novinare, 72 slučaja pritisaka i 23 verbalne pretnje novinarima koje su prijavljene nadležnima.

Jedan od najvećih problema, kako se navodi, je nekažnjivost ovih slučajeva kao i mnogih iz prethodnih godina, pretnje, pokušaji ubistva, i dugi sudski procesi bez presuda i dalje su karakteristični za ove slučajeve.

„Nastavlja se i trend podnošenja velikog broja tužbi protiv novinara u vezi sa objavljivanjem informacija u medijima: u 2018. godini broj podnetih tužbi iznosi 626, a u istom periodu rešeno je 505 predmeta. Ukupan broj nerešenih predmeta do 31. decembra 2018. godine iznosi 1.042. Karakterističan za prethodnu godinu je porast tužbi koje podnose nosioci javnih funkcija protiv nezavisnih novinara i medija koji pišu kritički“, stoji u izveštaju.

Predsednik EFJ je poručio i da se „lideri deklarativno uvek zalažu za slobodu govora i bezbednost novinara ali to je često praćeno pokušajima da oni uče novinare kako da rade svoj posao. Ne treba nam to, ne treba političari da edukuju novinare nego da ih štite, odnosno rade svoj posao kao političari“.

Bjeregard je učestvovao na konferenciji uključivši se u živu diskusiju predstavnika države sa jedne, i medijske struke i nevladinog sektora, sa druge strane. Nakon predstavljanja podataka NUNS o napadima na novinare, predsednik Komisije za istrage ubistava novinara Veran Matić je podsetio da suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, posle 20 godina ulazi u završnu fazu i uskoro se očekuju presude a da postoje pomaci za poslednji slučaj teškog napada na novinara – kada je Milanu Jovanoviću iz Grocke spaljena kuća, gde je nalogodavac uhapšen što je pohvalno ali da je važno da se sad sudski postupak završi.

Pritisci na novinare nisu krivično delo

Podatke NUNS-a o broju napada na novinare komentarisali su državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Biljana Popović Ivković i tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, pri čemu su oboje istakli da se evidencija države razlikuje i da oni broje manje takvih slučajeva. „Pritisci na novinare nisu krivično delo, zato ih ovde nismo uzimali u obzir“, istakla je Popović Ivković. Ona je iskoristila priliku da naglasi i da je broj napada na novinare znatno smanjen u odnosu na 2008. godinu, a da je policija postupila i istražila svaku prijavu o mogućim napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari