Političari da uklone barijere sa kojima su suočene osobe sa autizmom

Ostavite komentar


  1. Lepo je sve to zamišljeno ali se postavlja pitanje, koliko to košta i ko će to da plati? Da li sto ljudi treba da se prilagođavaju jednom ili obrnuto? Mnogo sam skloniji po ovom pitanju načinu razmišljanju nemačkog kancelara Bizmarka. Kada su mu kazali tokom francusko-pruskog rata (1870-71) da se Francuzi žale što su Prusi-Nemci gađali Dom za slepe i bolesne, Bizmark im je odgovorio:
    „Pa šta se oni žale, oni čine mnogo gore stvari jer pucaju na naše mlade i zdrave momke“! Danas se previše insistira na pomoći svim mogućim „ranjivim, osetljivim itd grupama“, a često se to čini, sasvim namerno, nauštrb onog zdravog i produktivnog jezgra društva.

    1. Miso, nadam se da nikada neces pripadati(ili tvoja porodica) „osetljivim i ranjivim grupama“!!
      Koliko se mora biti operisan od empatije, da se ovakav komentar napise. Sram te bilo!Da si se makar malo informisao i makar malo ukljucio mozak, mozda bi shvatio koliko problema imaju osobe sa autizmom u zivotu.A tek njihove porodice. U normalnom svetu postoje itekako institucije Koje pomazu takvim osobama, posto su oni celi zivot hendikepirani i ovisni o drugima, u Srbiji naravno ne!I krajnje je vreme da se tu nesto desi!

    2. je imao visokofunkcionalni autizam…
      Vecina naucnika ima visokofunkcionalni autizam.
      Autizam nije ni bolest ni neproduktivnost.
      I jeste, strasno je da nemamo cak ni nacionalni registar za osobe sa autizmom sto ne kosta nista, ni rampe kod svih fakulteta i javnih institucija za lica sa invaliditetom sto nije nimalo skupo, ni celoviti objedinjeni kurikulum osnovnih i srednjih skola, pojedinih fakulteta i znacajnih dela srpske i svetske knjizevnosti u audio verziji na srpskom sto mogu volonterski da urade studenti sa FDU FMU umesto jednog ispita a predsednica vlade da pomogne u digitalizaciji i placanju sajta, nemamo ni standardizovani srpski jezik za gluvoneme, ni resene pristojne socijalne penzije, ni javne autobuse koji su prilagodjeni i licima sa fizickim invaliditetom… mnogo toga.

    3. Imam transfer blama od ovog komentara. Srbijo, stidi se ovakvih gradjana!

    4. Sram Vas bilo, Miso. Ocigledno je da nemate nikakav problem takve ili slicne vrste, niti neko Vama drag. Drugacije biste razmisljali. Ustvari, sa takvim stavom, ne verujem da Vam je iko drag. Ako Vi spadate u taj produktivni deo naseg drustva, nije cudo sto nam je drustvo ovakvo kakvo je.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.