"Političari prave džumbus": Vukčević o potvrdi optužnice za Petrovačku cestu 1Foto: FoNet/ Dragan Antonć

Prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za Danas da mu je drago što je optužnica za Petrovačku cestu potvrđena i što bi suđenje moglo da počne u septembru.

Međutim, dodaje nije u situaciji da više komentariše jer je postupak tek na početku i ne bi želeo da na bilo koji način u tom procesu zasmeta.

Upitan da prokomentariše zategnute odnose na relaciji Beograd-Zagreb zbog ove optužnice, Vukčević ističe da ga to ne iznenađuje, naglašavajući da taj slučaj “političari koriste da prave džumbus”.

On podseća da sa nekadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Hrvatske Mladenom Bajićem ima veoma dorbu komunikaciju.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu odbacio je nedavno kao neosnovane žalbe branilaca četiri hrvatska oficira, i tako potvrdilo optužnicu protiv Vladimir Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijel Borovića, koje srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tereti za raketiranje kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca u BiH 1995. godine.

Kako je preneo list Politika, uskoro bi trebalo da bude zakazano suđenje protiv ove četvorice, koje su u odsustvu optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Razmirice vlasti u Srbiji i Hrvatskoj ne prestaju zbog ove optužnice.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da Srbija nema pravo da podiže optužnice protiv hrvatskih rarnih komandanata i da Hrvatska ima instrumente kojima na to mora da reaguje Hrvatska.

Milanović je rekao i da Zagreb može sutra optužiti Vučića „ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ’95. godine“.

Odgovorio mu je srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rečima da njegovi napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne dolaze zato što Vučić ima zločin na savesti, već zato što Hrvatska ima nepokajane zločine koje je Vučić odbio da prećuti.

“Ako u Srbiji ima zakona, onda će protiv Milanovića biti podignuta optužnica za širenje verske i nacionalne mržnje. Čovek koji se hvali ustaškim poreklom i pozdravlja progon Srba iz Hrvatske može da bude predsednik Hrvatske, ali ne bi smeo da bude na slobodi“, ocenio je Vulin u pisnoj izjavi koju je medijima prosledilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nedavno je predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio da Hrvatska odbacije optužnicu, uz ocenu da je „političke prirode“, te dodao da će Hrvatska koristiti pregovore oko pristupanja Srbije u EU, kako bi „poslala poruku da takve stvari neće tolerisati“, brzo su stigle reakcije od najviših srpskih državnika.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić smatra da hrvatsko rukovodstvo „sada i zvanično preti“ da će blokirati evropski put Srbije.

Advokat i narodni poslanik Aleksandar Olenik, koji je branilac Vladimira Mikca, istakao je za Danas da je suština žalbi odbrane, ali i čitavog postupka, bio nedostatak dokaza koji ukazuju baš na ove optužene.

“Jasno je da je na Petrovačkoj cesti izvršen ratni zločin. Konkretno, postoji veliki broj dokaza, svedoka ali i žrtava koji potvrđuju da su hrvatski avioni tog 7. i 8. avgusta 1995. godine, bombardovali izbegličku kolonu i to na teritoriji BiH. Postoje neki izveštaji sa navodnim izjavama da su vojnici bili izmešani sa izbeglicama, ali pravno gledano to nije bitno po pitanju kvalifikacije dela jer se u svakom slučaju radi o ratnom zločinu protiv civila“, objasnio je Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari