Političke igre i previranja na RTV-u: Tek izabrana direktorka sutra bi mogla biti smenjena, Jožef Klem se vraća iz penzije nakon dva dana 1Foto: A. L./Danas

Nakon jučerašnje odluke Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine da umesto imenovanja novog generalnog direktora, imenuju novu vršiteljku dužnosti generalnog direktora, ta odluka bi već sutra ponovo mogla da se promeni.

Kako saznajemo, za sutra je zakazana elektronska sednica Upravnog odbora na kojoj se očekuje da Jožef Klem povuče svoju ostavku sa mesta vd generalnog direktora, a Upravni odbor bi takvu odluku trebao i da prihvati.

To znači da će juče imenovana vršiteljka dužnosti generalnog direktora, Sanja Jašarević Kužić, na ovom mestu biti svega dva dana.

Da se nešto dešava na RTV-u bilo je jasno još juče nakon što je tokom popodneva skinuta vest prvo sa sajta ove medijske kuće, a potom i portala bliskim vlastima, da je izabrana nova vd generalna direktorka.

Podsetimo, Upravni odbor je trebao da izabere između dva kandidata; Budimira Markovića i Željka Dvožaka, ali kako su objasnili u svom saopštenju, nijedan od njih dvojice na glasanju nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu glasova.

Darko Šper poverenik Sindikata „Nezavisnost“ RTV-a, kaže da dok je na čelu Upravnog odbora Marko Ćalić, koji se više pokazao po nečinjenu nego činjenju, ovaj Sindikat prekida svaku dalju komunikaciju sa Upravnim odborom.

„Nakon ovog jučerašnjeg skandala jedino logično bi bilo da Ćalić podnese ostavku ili da ga neko smeni zbog toga, to može biti recimo i Savet REM-a koji ga je imenovao u ovaj Upravni odbor. Ne možemo da se složimo sa jučerašnjom odlukom i zahtevamo ostavke. Držeći se striktno konkursnih uslova i zakona, dva kandidata su ispunjavala uslove, a navodno nijedan nije dobio šest potrebnih glasova. To tako može da se desi kada je kako saznajemo, većina članova uzdržana. Ali zato su skoro svi glasali da se izabere vd direktorka, koja se uopšte nije ni prijavila na konkurs“, rekao je Šper.

Smatra da je skandalozno da ona dobije prednost ispred dva kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove, sa objavljivanjem čitave biografije kao da je konkurisala za ovo mesto.

Dešavanja i previranja u vrhu ovog javnog servisa pomalo već dobijaju obrise jeftine španske sapunice, pa Šper sa nestpljenjem čeka sutrašnje obrazloženje, ako vrate vd direktora koji je podneo ostavku i otišao u penziju.

„Šta će oni sutra napisati u tom objašnjenju je pitanje od milion dolara. Ovo samo dokazuje da javni servisi treba da budu nezavisni od politike i političara. Da ljudi koji su izabrani na te funkcije posao obavljaju u skladu sa svojom profesijom i načelima pozicije na koje su došli. Prošlo je skoro tri meseca od završetka konkursa i direktor još nije izabran. Poslednjeg direktora koji nije bio i vršilac dužnosti, pre dve godine, Upravni odbor je izabrao pet dana po okončanju konkursa“, nastavio je Šper.

Očigledan je ističe bio politički pritisak nakon jučerašnje odluke, kao i što je očigledno da ti isti političari ne mogu da se dogovore ni ko bi mogao da bude vršilac dužnosti, a kamoli generalni direktor.

Kako najavljuje, doneta je odluka da u budućnosti ovaj Sindikat pregovara isključivo sa Klemom.

„Ukoliko Klem od sutra ponovo bude vd direktor, Sindikat će pozdraviti tu odluku, jer je on jedina osoba u menadžmentu RTV sa kojim mi želimo da sarađujemo i od njega očekujemo da što pre razreši ovu situaciju, a to smo mu i lično saopštili“, dodao je Šper.

RTV nema direktora od jula 2021. godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari