Opozicija traži od UO RTV da izbor direktora RTV bude po zakonu 1Foto: A. L./Danas

Predstavnici šest opozicionih stranaka i pokreta predali su danas zahteve članovima Upravnog odbora Radio televizije Vojvodine (RTV) sa ciljem da se izbor direktora, koji je u toku, iskoristi kako bi se ta kuća vratila u zakonske okvire, koji obavezuju da objektivno, blagovremeno i nepristrasno informiše građane, saopštio je Pokret za preokret.

Zahteve su predali predstavnici Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana (PSG), Srbija centar – SRCE, Pokreta za preokret i Akcije progresivne Vojvodine.

Poslanica PSG Ana Oreg je, na konferenciji za novinare, predstavila zahteve, među kojima je najznačajniji da se postupak izbora generalnog direktora sprovede na zakonit i transparentan način, što podrazumeva i objavljivanje radnih biografija kandidata i obrazloženje odluke o izboru.

Isto treba da važi i za urednike Prvog i Drugog programa televizije i radija, kao i informativnog programa na srpskom i jezicima manjina, a traži se i da se pripremi nova programska šema u kojoj bi predstavnicima opozicije, stručne i kritičke javnosti bila obezbeđena ravnopravna zastupljenost u informativnom programu.

Novosadska opozicija traži i da se tri puta nedeljno organizuju debatne emisije o svim važnim pitanjima za Vojvodinu i njene građane, u kojima bi sa predstavnicima vlasti ravnopravno učestovali i predstavnici opozicije i kritičke javnosti.

Zahteva se i da se novac RTV troši na zakonit i transparentan način, što podrazumeva i redovno objavljivanje finansijskih izveštaja, i da se zabrani izveštavanje o aktivnostima državnih funkcionera koji su na izbornim listama u toku trajanja izbornih kampanja.

Zatraženo je i uspostavljanje instituta okruglog stola, ili neki drugi format u kojem bi predstavnici političke opozicije, stručne i najšire javnosti vodili dijalog sa sindikatima koji deluju u okviru RTV-a, razmenjivali informacije i podnosili predloge mera za poboljšanje programa i poslovanja javnog medijskog servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari