Za samo nedelju dana tri ambasadora u Srbiji posetila su opštine na jugu Srbije. Prvo je u Bujanovcu i Preševu boravio ambasador Nemačke Volfram Mas, da bi odmah nakon njegove posete sa čelnicima lokalnih samouprava u ovim opštinama razgovarao i Ron Van Dartel, ambasador Holandije. Diplomatsku aktivnost protekle nedelje na jugu Srbije zaokružila je poseta Bujanovcu japanskog ambasadora Tošija Cunu

Za samo nedelju dana tri ambasadora u Srbiji posetila su opštine na jugu Srbije. Prvo je u Bujanovcu i Preševu boravio ambasador Nemačke Volfram Mas, da bi odmah nakon njegove posete sa čelnicima lokalnih samouprava u ovim opštinama razgovarao i Ron Van Dartel, ambasador Holandije. Diplomatsku aktivnost protekle nedelje na jugu Srbije zaokružila je poseta Bujanovcu japanskog ambasadora Tošija Cunuzakija.

– Ovaj region je na dobrom putu razvoja i uz podršku Nemačke organizacije Help u proteklih osam godina realizovana su ukupno 273 projekta čime je smanjena nezaposlenost – rekao je ambasador Mas koji se na kraju svoje posete sreo sa gradonačelnikom Vranja Miroljubom Stojčićem.

Da je u prvom planu, ipak, bila politika, govori i izjava predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija koji je za Danas potvrdio da se „iza zatvorenih vrata razgovaralo o problemima u funkcionisanju Koordinacionog tela“, kao i o „aktuelnoj političkoj situaciji nakon što je Partija za demokratsko delovanje u opštini Preševo postala opoziciona“.

– Razgovarali smo o integraciji Albanaca u državne strukture, pre svega policiju i pravosuđe, kao i participaciji Srba u lokalnoj samoupravi – pojasnio je Kamberi. Do posete ambasadora Holandije Rona van Dartela, došlo je u trenutku kada još nije profunkcionisalo Koordinaciono telo za jug Srbije, a u skladu sa martovskim sporazumom koji su potpisali i predstavnici političkih subjekata Albanaca sa juga Srbije, a nakon čega je došlo do prekomponovanja političke scene i promene vlasti u opštini Preševo gde je vlast preuzela Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe zajedno sa Demokratskom unijom doline (DUD) dr Skendera Destanija.

Posete ambasadora Nemačke i Holandije jugu Srbije ocenjuju se i u albanskim i srpskim izvorima kao pritisak da se „potpiše sporazum o učešću Srba u lokalnoj vlasti, a da se istovremeno radi na integraciji Albanaca u republičke institucije“. Ovakav stav zastupa i ministar Milan Marković, koji obavlja i funkciju čelnog čoveka Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunuzaki iskoristio je svoju posetu Bujanovcu da uruči donaciju od pet kamioneta za sakupljanje otpada, a dva kamioneta pripala su i ovdašnjim osnovnim školama. Japanska vlada prethodno je donirala i rekonstrukciju Doma zdravlja u Bujanovcu, a poslednja donacija ekološke prirode iznosi oko sto hiljada evra.

– Uočavamo posvećenost međunarodne zajednice situaciji u regionu juga centralne Srbije, gde postoje veliki problemi pre svega u ekonomiji, a onda i u funkcionisanju lokalnih samouprava pre svega u Bujanovcu. Stabilnost u bujanovačkoj opštini može da se očuva samo ako se izuzme politička isključivost, sa jedne ili druge strane, jer niko ne želi da nam se ponove događaji od pre osam godina – ocenjuje za Danas dr Stojačne Arsić, šef odborničke grupe Zajedno za Bujanovac u lokalnom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari