U nedostatku sistemskih mera, više godina unazad inđijska opština se na razne načine bori protiv „bele kuge“ , bez obzira da li je reč o plaćanju vrtića, posebnim nadoknadama za prvo, drugo i treće rođeno dete, ili dovoljnim brojem mesta u vrtićima, što je veliki problem gradskih sredina.

U nedostatku sistemskih mera, više godina unazad inđijska opština se na razne načine bori protiv „bele kuge“ , bez obzira da li je reč o plaćanju vrtića, posebnim nadoknadama za prvo, drugo i treće rođeno dete, ili dovoljnim brojem mesta u vrtićima, što je veliki problem gradskih sredina. Naime, u Predškolskoj ustanovi „Boško Buha“ u Inđiji, od septembra naći će se stotinak dece više nego u prethodnoj školskoj godini. U objektu u Inđiji biće otvorena još jedna jaslena grupa – četvrta po redu, dok će Krčedin prvi put imati celodnevni boravak za mališane.
Politika Opštine Inđija je da za svu decu bude mesta u objektima vrtića, odnosno, da ne bude neupisane dece. To se poštovalo ali i dovodilo do toga da su pojedine grupe bile prebukirane a da bi se poštovali normativi neophodno je proširenje kapaciteta i obezbeđivanje sredstava za nove radnike vrtića. Lane je dovršena dogradnja na centralnom objektu, izmeštanjem administracije dobilo se nekoliko novih prostorija za decu ali je, i to bilo nedovoljno, pa će jedan veliki prostor u potkrovlju biti priveden nameni.
Ovih dana u PU „Boško Buha“ sređuju se spiskovi upisanih mališana, razvrstavaju po grupama, ali se vrše i poslednje pripreme za odlazak na letovanje pete smene u opštinsko odmaralište u Sutomore. U ovoj predškolskoj ustanovi kažu da će svu upisanu decu i ove godine primiti u vrtić. Posebno je veliko interesovanje za upis dece jaslenog uzrasta, tako da će biti otvorena i četvrta vaspitna grupa.
Samo u glavnom objektu u Inđiji biće petnaest razvojnih grupa. U objektima „Neven“ u Inđiji i „Maslačak“ u Beški upisano je isto dece kao i lane, sedam, odnosno, šest vaspitnih grupa. U Novim Karlovcima ima jedna grupa za poludnevni i jedna grupu za celodnevni boravak. Od ove školske godine deca će imati mnogo bolje uslove jer prostor je proširen i rekonstruisan, obećavaju u ovoj ustanovi. Novina je da će prvi put u Krčedinu biti otvorena grupa za celodnevni boravak dece u prostorijama koje je ustupila mesna zajednica. Ostalo je još da se reši pitanje prostora u Novom Slankamenu, urađen je projekat, pa se očekuje da od drugog polugodišta i ovde prostorije budu rekonstruisane, a predstoji i rešavanje pitanje Maradika. Tamo je do sada postojala samo zabavišna grupa. Nedavno je urađena anketa i oko 80 odsto anketiranih roditelja se izjasnilo za poludnevni boravak dece i to da se u vaspitnoj grupi odvija dvojezična nastava, na srpskom i mađarskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari