"U šerpi meda": Šta Politiko piše o trgovinskom sporazumu Vučića i Si Đinpinga? 1Foto: EPA-EFE/YAN YAN / XINHUA

Srbija i Kina potpisale su u utorak sporazum o slobodnoj trgovini, zbližavajući dve zemlje u vreme kada veliki deo Evrope nastoji da „odbaci“ trgovinske veze sa Kinom, piše Politiko (Politico).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u utorak u Pekingu prisustvovao Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, rekao je novinarima u Pekingu da je sporazum „veliki korak napred“ za Srbiju.

Srbija i Kina potpisale su u utorak sporazum o slobodnoj trgovini, zbližavajući dve zemlje u vreme kada veliki deo Evrope nastoji da „odbaci“ trgovinske veze sa Kinom.

„Zahvalan sam predsedniku Si Đinpingu na značaju koji daje Srbiji“, napisao je Vučić na Instagramu.

Srpski lider je rekao da se nada da će sporazum stupiti na snagu do maja ili juna naredne godine.

To je četvrti sporazum o slobodnoj trgovini koji je Kina sklopila sa jednom evropskom zemljom, posle Švajcarske, Islanda i Gruzije.

Iako detalji sporazuma nisu objavljeni, on će posebno koristiti srpskim proizvođačima meda, rekao je Vučić, ali i domaćim vinarima.

Sve ovo sledi u trenutku kada EU, koja nema sporazum o slobodnoj trgovini sa Pekingom, nastoji da distancira od Kine i upotrebi više svog trgovinskog oružja protiv onoga što vidi kao nepoštene trgovinske prakse Kine.

Kako prenose kineski državni mediji, predsednik Si Đinping je Srbiju nazvao „gvozdenim prijateljem“ Kine.

Dve zemlje su potpisale i niz komercijalnih sporazuma sa kineskim kompanijama za izgradnju infrastrukture u Srbiji, uključujući i autoput.

Kina je 2022. bila drugi najveći trgovinski partner Srbije, sa trgovinom između dve zemlje od 6,15 milijardi dolara.

Forumu su prisustvovali i mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsednik Vladimir Putin. Vučić je rekao da je sa Putinom razgovarao „vrlo kratko“, ali nije izneo više detalja o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari