Politizacija policije dosegla vrhunac u Savamali 1Foto: Dejana Majstorović

Integritet policije je opao u poslednjih godinu dana. Osnovni razlog za to je izuzetno visoka percepcija korumpiranosti policije i uticaja koji na njen operativni rad ostvaruju političari.

To je zaključak izveštaja „Procena integriteta policije u Srbiji“, koji su juče predstavili istraživači Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Saša Đorđević iz BCBP-a rekao je da ogromna većina građana (97 odsto) veruje da je u radu policije prisutna korupcija.

– Sektor unutrašnje kontrole podnese oko 130 krivičnih prijava godišnje. Kada znamo da u MUP-u radi oko 40 hiljada ljudi, vidimo da je to mali broj krivičnih prijava u odnosu na visoku percepciju korupcije u policiji – rekao je Đorđević dodavši da dodatan problem predstavlja nepostojanje evidencije iz koje bi mogli da se vide sudski epilozi tih prijava.

Govoreći o politizaciji policije, Đorđević je istakao da to predstavlja problem od 2000. godine. Prema njegovim rečima, vrhunac ove prakse predstavlja slučaj „Savamala“.

– Na osnovnu izveštaja Zaštitnika građana ustanovili smo da policija nije reagovala na pozive građana na naređenje vrha policije. Od tada je prošlo sedam meseci, a MUP i dalje nije odgovorio na ombudsmanove preporuke – kazao je Đorđević.

Sofija Mandić, pravnica BCBP-a naglasila je da bi sistem podnošenja pritužbi na rad policije trebalo objediniti.

– Trenutno građani mogu da se žale Sektoru za unutrašnju kontrolu MUP-a i da pokrenu odvojeni pritžbeni postupak. Te dve stvari bi trebalo spojiti – navela je Mandić.

Prema njenim rečima, u poslednjih deset godina, čak 90 odsto pritužbi građana na rad policije se okončalo zaključkom da nije bilo povrede prava.

Vladimir Erceg, istraživač BCBP-a je rekao da je budžet MUP-a izrazito socijalnog karaktera pošto se čak 83 odsto novca troši na zarade i socijalna davanja. Ostatak budžeta, dodao je Erceg, se troši na tekuća održavanja (14 odsto), a svega jedan do dva odsto na opremanje policije.

– Budžet za 2017. godinu je predvideo da se policajcima povećaju zarade za 5,5 odsto, ali je potrebno još toliko da bi se plate vratile na nivo iz 2014. godine – rekao je Erceg.

MUP zbog Evrope sarađuje sa civilnim društvom

„Ministarstvo unutrašnjih poslova sarađuje sa nevladinim sektorom samo ukoliko se ta saradnja tiče pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Ukoliko se traži saradnja o nekim drugim temama, organizacije civilnog društva nailaze na blokadu“, kazao je Saša Đorđević iz BCBP-a.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari