Poljska unapređuje bilateralnu saradnju sa Srbijom 1

Zamenik ambasadora Republike Poljske u Srbiji, Andžej Kinđuk, izjavio je danas u Smederevu da je politička saradnja između Poljske i Srbije “sve čvršća”, posebno posle oktobarske posete ministra spoljnih poslova Srbiji, kao i da je sve više poljskih investitora koji žele da ulažu u Srbiju, preneo je regionalni portal Podunavlje.info.

“Ambasada Poljske sarađuje sa centralnim institucijama Srbije, ali takođe želimo da uspostavimo i saradnju sa drugim institucijama, vladinim i nevladinim, uključujući i jedinice lokalne samouprave, odnosno gde god vidimo da postoji prostor za unapređenje bilateralnih odnosa između Poljske i Srbije.”

Poljski diplomata je podsetio da je njegova zemlja članica EU od 2004. godine, što je, kako je ocenio, doprinelo ekonomskom razvoju Poljske i u tom smislu je ponudio saradnju, razmenu iskustava u okviru evropskih integracija.

“Možemo da pošaljemo naše eksperte da vam pruže pomoć u okviru pretpristupnih fondova EU i da na taj način damo doprinos evropskom putu Republike Srbije, vaših gradova i opština. Naši eksperti su vam na raspolaganju, takođe i Ambasada Poljske je na raspolaganju i potrudićemo se da vam pomognemo.”

Kinđuk je dodao da ima sve više turista iz Poljske, za koje je rekao da nisu samo u prolazu, već ostaju u Srbiji i posećuju Beograd, Smederevo, Novi Sad, Niš, Golubac, podsetivši da je tamo poginuo jedan poznati poljski vitez (Zaviša Crni, poginuo 1428. od Turaka na svirep način, prim. aut).

Svoje domaćine je upoznao sa činjenicom da službuje u Beogradu od septembra prošle godine i već je privatno obišao Smederevo i Smederevsku tvrđavu. Podsetio je da dva naroda imaju dosta toga zajedničkog što ih povezuje, slovensko poreklo, zajedničke hrišćanske korene, sličan jezik.

Predstavnici lokalne samouprave pripremili su propagandni film o privrednim potencijalima Smedereva, pre svega, Slobodne zone Smederevo, kako se čulo, koja se ubraja u najprosperitetnije u Srbiji.

U poseti Smederevu bila je i Joana Budišin, koordinatorka za kulturu Ambasade Republike Poljske u Srbiji, a predstavnici poljske ambasade su prethodno posetili OŠ „Dr Jovan Cvijić“ gde su prisustvovali zasedanju Đačkog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari