Položaj Bošnjaka zavisi od EU 1

– Očuvanje identiteta Bošnjaka i unapređenje institucionalne saradnje bile su teme razgovora predstavnika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), gradske uprave u Novom Pazaru i delegacije Veća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva.

 Nakon sastanka, saopšteno je da će memorandum o saradnji između krovnih institucija Bošnjaka u BiH i predstavnika BNV i Bošnjačkog veća Crne Gore biti potpisan 22. decembra u Sarajevu.

U okviru ovih razgovora održana je i tribina „Uloga bošnjačkih nacionalnih veća u kontekstu regionalne saradnje Bošnjaka“. Jedan od uvodničara na ovom skupu bio je predsednik BNV Sulejman Ugljanin, koji je rekao da su „Bošnjaci autohton narod u Sandžaku, koji u Srbiji i Crnoj Gori čine brojčanu manjinu, a ne nacionalnu, jer Bosna još nije dobila pravo da se legitimiše kao nacionalna država i da potpisuje međunarodne sporazume sa susednim državama u kojima žive Bošnjaci“. Ocenio je da Bošnjaci nisu u lošoj poziciji.

– Položaj Bošnjaka isključivo zavisi od naše upornosti i od EU. Zavisi da li će EU da pokaže svoje pravo lice, da li je saučestvovala u zločinima nad Bošnjacima, da se istrebi taj narod na Balkanu ili ne. Ako nije učestvovala, kazniće sve one koji su učestvovali u zločinima i etničkom čišćenju ili ih neće nagraditi – naglasio je Ugljanin i dodao da „sada ne treba da se žalimo ni na Srbe, ni na Crnogorce, ni na Hrvate, već treba da se okrenemo prema EU i da od nje tražimo da ispoštuje ono na čemu počiva“.

Predsednik BNV je ocenio da su Bošnjaci „dobro organizovan, civilizovan i radan narod, koji evropski misli, živi i radi“ i da su dobro organizovani kroz nacionalna veća, političke partije, NVO, strukovna udruženja i kroz institucije država u kojima žive.
Ovaj skup je, međutim, potvrdio i da već duže vreme unutar BNV ne funkcioniše sve kako treba.

Naime, portal Sandžačkih novina, koji važi za glasilo BNV, odmah je objavio da je potpisivanje memoranduma „repriziranje“ već urađenog pre šest godina i da je godinu dana kasnije potpisana Deklaracija o položaju i pravima Bošnjaka u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori i odnosima sa BiH. U ime BNV svoj potpis na ove dokumente stavio je tadašnji predsednik Izvršnog odbora i aktuelni potpredsednik BNV Esad DŽudžo. Sa ovog istog portala minulog leta su plasirane priče da Ugljanin podnosi ostavku na mesto predsednika SDA Sandžaka. To je kasnije ocenjeno kao neuspeli puč u stranci i pokušaj razvlašćivanja Ugljanina, ali i da iza svega stoji grupa okupljena oko DŽudža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari