Održan pomen stradalim radnicima RTS-a u NATO bombardovanju 1Foto: FoNet TV

Članovi porodica 16 poginulih radnika Radio-televizije Srbije (RTS) u NATO bombardovanju 1999. godine, kao i rukovodstvo i kolege iz RTS i predstavnici novinarskih udruženja odali su noćas u 2:06 poštu ubijenima i položili vence kod spomenika „Zašto“ u Tašmajdanskom parku.

Zgrada RTS Aberdarevoj ulici bombardovana je tokom emitovanja vesti u 2 sata i 6 minuta 23. aprila 1999. godine.

Tada su poginuli Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stoimenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić , Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Slobodan Jontić, Milovan Janković i Tomislav Mitrović.

U ime porodica stradalih obratio se Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića, i poručio da bol nije ništa manja posle svih ovih godina.

On je rekao i da posle 24 godine pitaju zašto je neko odlučio da ubije nevine ljude bez ikakvog razloga, ljude koji su samo radili svoj svakodnevni posao, koji nisu nikoga ugrožavali, koji nisu imali veze sa uređivačkom politikom RTS u to vreme, kao i zašto ništa nije učinjeno da se zaštite zaposleni za vreme vazdušne opasnosti, preneo je RTS.

Ruže ispred spomenika „Zašto“ u subotu su položila i deca iz sportskih klubova sa Kosova i Metohije. U spomen stradalim radnicima RTS izveden je padobranski skok, sa zastavom koja je nosila likove ubijenih.

Za pogibiju radnika RTS do sada je odgovarao Dragoljub Milanović, koji je 2002. osuđen na deset godina zatvora zbog nepoštovanja naređenja Savezne vlade, po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari