Pre pet godina, 4. aprila u kanjonu nabujalog Lima u mestu Gostun dogodila se velika tragedija nakon sletanja autobusa sa magistralnog puta između Prijepolja i Bijelog Polja, kada je poginulo 12 devojčica i dečaka iz Bugarske, uzrasta između 13 i 16 godina. Prošle subote mesto gde su nastradali bugarski učenici posetili su, u pratnji opštinskih zvaničnika, diplomatski predstavnici Bugarske i na spomen-obeležje u Gostunu položili vence i cveće. Pomenu je prisustvovalo i nekoliko roditelji nastradalih đaka.

– Svi građani Prijepolja, kao i pre pet godina kada se ova tragedija dogodila, i danas saosećaju u bolu sa roditeljima nastradalih učenika, rekao je Dragoljub Zindović, predsednik opštine u susretu sa bugarskom delegacijom koju je predvodio Georgi Dimitrov, ambasador ove zemlje u Beogradu. Zindović se kod svojih sagovornika na prijemu u zgradi opštinske administracije u Prijepolju interesovao kako sve ove protekle godine od kada su nedužna deca nastradala njihovu smrt podnose roditelji, gde su i šta sada rade učenici koji su preživeli tragediju saobraćajnog udesa i da li su izrazili želju da posete mesto u kojem je 12 njihovih drugarica i drugova izgubilo život.

Bugarski ambasador je rekao da oseća potrebu da se još jedanput, u ime svoje zemlje, zahvali hrabrim spasiocima, odvažnim Brodarevcima, bez čije pomoći bi bilans tragedije bio znatno veći, ali i zdravstvenim radnicima, policiji, opštinskim službama i svim građanima na nesebičnoj pomoći i svemu onom što su tada učinili tokom spašavanja i zbrinjavanja preživelih putnika i pronalaženja u vodama Lima nastradalih učenika.

Prilikom odavanja pošte i polaganja venaca na spomen-obeležje u Gostunu prerano izginulim učenicima iz Svištova i još nekih bugarskih gradova, pored članova delegacije koju je predvodio Georgi Dimitrov, komemoraciji je prisustvovala i Maja Dobreva, ambasador Bugarske u Podgorici.

Po povratku iz Gostuna ambasador Bugarske u Beogradu Dimitrov posetio je zdravstvenu ambulantu u Brodarevu i tom prilikom lekaru Mirsadu Ljuharu, direktoru Doma zdravlja u Prijepolju uručio zlatnu plaketu, priznanje koje je Republika Bugarska dodelila ovoj ustanovi za požrtvovanje zdravstvenih radnika u vreme kada se pre pet godina 4. aprila desila tragedija bugarskih učenika, nakon što je autobus sa 50 putnika, 34 učenika i 16 njihovih profesora, vaspitača i turističkih vodiča sleteo bez prevrtanja, sa magistralnog puta kroz klisuru, u provaliju duboku tridesetak metara i zaustavio se na jednoj podvodnoj steni u kanjonu Lima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari