Najteži intravenski zavisnici sa područja Zrenjanina prebačeni su sa projekta metadonskog lečenja u Kliničkom centru Vojvodine u ovdašnju opštu bolnicu, gde je otvoren Metadonski centar. Prema rečima koordinatora programa dr Dragane Žegarac, ovaj vid lečenja većje dao prve rezultate u boljoj zaštiti samih pacijenata, a posebno u zaštiti njihovog okruženja.

– Metadonska terapija sprovodi se samo kod najtežih bolesnika, pacijenata sa ponovljenim hospitalizacijama i brojnim komplikacijama. Takozvani sveži zavisnici leče se ambulantno, detoksikacijom i uvođenjem blokatora. U samom centru na lečenju je 30 stalnih pacijenata – kaže Žegarčeva.

Metadonski centar u Zrenjaninu je treći ove vrste u Vojvodini, pored centara u Novom Sadu i Somboru. U njegovom radu angažovano je šestoro saradnika, dva lekara, dva psihologa i medicinsko osoblje. U Zrenjaninu je protekle godine registrovano120 poseta bolesnika sa dijagnozom zavisnosti, dok se lekaru zbog istih razloga za prvih devet meseci ove godine javilo 170 bolesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari