Pomoć za novinara Miroslava Jovanovića 1

Pozivamo Vas da se priključite akciji “Solidarno za Miroslava Jovanovića”, koju je pokrenula  grupa kragujevačkih novinara, a otvaranjem namenskog računa za prikupljanje donacija, podržalo je udruženje Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika”, iz Kragujevca.

Penzionisanom novinaru, Miroslavu Jovanoviću, preti oduzimanje kuće ili dve trećine penzije narednih 5 do 7 godina, zbog isplate duga od oko 1.500.000 dinara, njegovom bivšem preduzeću koje je u stečaju. Naime,  Apelacioni sud u Kragujevcu naložio je Jovanoviću da plati 820.000 dinara izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“, u kojem je radio 30 godina, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. Jovanović je tužen za naknadu duga, pošto je preduzeće “AD Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik. Preduzeće AD „Svetlost“ je u međuvremenu  zatvoreno, pošto je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2011. godine, ubrzo otišlo u stečaj, koji ni posle osam godina nije okončan.

Jovanoviću sada preostaje mogućnost da se na presudu žali Kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlože izvršenje naplate. Zbog toga bi uskoro, kada presuda stigne do izvršitelja, mogao da ostane bez porodične kuće ili većeg dela penzije na duži vremenski rok, pošto iznos od blizu 1,5 miliona dinara nema odakle da plati.

Miroslav Jovanović je čitav radni vek proveo u novinarstvu. Bio je dugogodišnji urednik “Svetlosti”, a zatim “Kragujevačkih novina”, ali je zbog loše finansijske situacije u tom mediju, prošle godine penziju dočekao na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Važi za jednog od najuglednijih i najboljih kragujevačkih novinara.

Doniranjem novčanog priloga pomoći ćete da se isplati visoka naknada, zbog koje je ovom penzinisanom novinaru ugrožena egzistencija. Soldarnost i podrška odgovor su na nepravedan i apsurdan sistem, koji nas je još jednom ujedinio kako bismo pomogli čoveku koji je svojim profesionalnim radom zadužio Kragujevac.

Solidarno za Miroslava Jovanovića

podrži uplatom na račun:

Komercijalna banka  205-0000000265720-74

primalac: UG Res publika, Kragujevac

svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića

Pomoć Danasa

Poslovodstvo izdavačke kuće Dangraf doo, izdavača dnevnog lista Danas, donelo je odluku da na ime solidarne pomoći uplati novinaru Miroslavu Jovanoviću 50.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari