Pomoć ženskom preduzetništvu 1Foto: Dragan Antonić/FoNet

Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, Zrenjanin i opštinu Žitište posetila je državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović i pomoćnica ministra Nina Mitić.

One su obišle tri domaćinstva u Lazarevu i Žitištu u kojima se žene uspešno bave zanatstvom, preduzetništvom i poljoprivredom, a potom i razgovarale sa ženama sa teritorije Žitišta na tribini organizovanoj u tom mestu.

– Ministarstvo radi na merama i programima koji će pružati podršku i ovim, i svim ostalim ženama, jer analize pokazuju, ne samo u Srbiji, već i u svetu, da su žene na selu u najtežem položaju. Ono prvi put ima sektor koji će se baviti samo unapređivanjem položaja žena, odnosno pitanjima rodne ravnopravnosti i aktivne uloge žena u društvu, najavila je državna sekretarka Stana Božović.

U Lazarevu su Božovićeva i Mitićeva posetile domaćinstvo Milanke Furtule, koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta mreža od kanapa, i Anice Batinić, proizvođača meda i proizvoda na bazi meda, a u Žitištu domaćinstvo Ane Koso, proizvođača povrća u plastenicima. Sve tri sa velikim uspehom se bave tim poslovima, od njih ostvaruju i značajne prihode za svoja domaćinstva, a koriste i različite vrste subvencija od strane lokalne samouprave, Pokrajine i Republike Srbije, što su posebno istakle tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva za rad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.