Pomor ribe na Tisi: Dok građani tvrde da su u pitanju tone, nadležni licitiraju 140 kilograma tolstolobika i štuke 1Foto: JU Rezervati prirode

Ribočuvarska služba je pre dva dana na lokalitetu Stare Tise kod Aradca, na lokaciji Aradački ajlaš, izvadila 27 džakova uginule ribe, koji su po nalogu veterinarskog inspektora predati JKP „Ćistoća i zelenilo“ u Zrenjaninu.

Ipak, brže od čuvara bile su društvene mreže gde se pojavila informacija o pomoru više tona autohtone ribe na lokalitetu Stara Tisa.

Dok pojedinci trvde da se radi o velikim količinama uginule ribe, u javnoj ustanovi kažu da je izvađeno 140 kilograma uginulog tolstolobika i nekoliko štuka.

To ilustrije i foto dokumentacija ovog preduzeća, ali i izveštaj inspektora.

O svemu su obavešteni pokrajinski sekretarijat za zaštitu živtne sredine, pokrajinska isnpekcija i Ministarstvo zaštite životne sredine, a situacija se i dalje prati.

„Tačno je da je došlo do uginuća ribe na Staroj Tisi, ali je tačno i da to nije tih razmera kojima se uginuće riba želi predstaviti. Prema našim podacima, sakupili smo oko 140 kilograma uginule ribe, uglavnom tostolobika, leševi životinja predati JKP „Čistoća i zelenilo“ za dalje postupanje sa animalnim otpadom“, kaže dr Dejan Jovanov, direktor JU „rezervati prirode“.

On dodaje da je suša ostavila posledice na vodostaj mrtvaja pored Tise, gde, takođe, borave ribe.

„Velike vrućine i mala količina padavina je dovela do ozbiljnog pada vodostaja na reci Tisi. Vodostaj reke Tise utiče na vodostaj i nivo vode u svim mrtvajama na toj reci, pa tako i na Staroj Tisi na kojoj je prijavljen „pomor“ ribe“. Zato već nekoliko nedelja pratimo stanje vodostaja, temperaturu vode i koncentraciju kiseonika i redovno obaveštavamo nadležne organe, a na njima je da nam nalože dalje postupanje u ovakvim slučajevima. Sve dalje mere koje podrazumevaju pozivanje privrednih ribara da se uključe u spasavanje ribe i ostalo se radi isključivo u prisustvu inspektora za zaštitu životne sredine, oblast ribarstvo“, precizira Jovanov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari