Najavljene prijave protiv MHE Brusnik, zbog uginuća ribe u Moravici kod Arilja 1MHE Brusnik/Foto: Privatna arhiva

Inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine, Ekološko udruženje Rzav iz Arilja, kao i Balkan Eco Team iz Prijepolja, korisnik ribarskog područja Zapadna Morava, najavili su prijave protiv MHE Brusnik, zbog pomora ribe u reci Moravici, kod Arilja.

Inspekcija je saopštila da je, po prijavi, izašla na teren i da je konstatovala da se uginuće ribe dogodilo 7. avgusta ove godine, jer je ta hidroelektrana ispuštala veliku količinu vode iz svoje akumulacije.

„Zbog uočene nezakonitosti, odnosno ispuštanja vode iz akumulacije, inspekcija zaštite životne sredine podneće prijavu za privredni prestup protiv MHE Brusnik“, saopštilo je to Ministarstvo.

Prijavu za privredni prestup, navode u Ministarstvu, podneće i Balkan Eco Team iz Prijepolja, koji je korisnik ribarskog područja ,,Zapadna Morava“ i zahtevaće od MHE Brusnik naknadu štete.

Najavljene prijave protiv MHE Brusnik, zbog uginuća ribe u Moravici kod Arilja 2
Uginula riba/Foto Privatna arhiva

„Korisnik ribarskog područja je izvršio kontrolu ribolovne vode po nalogu republičke inspekcije za ribarstvo Ministarstva zaštite životne sredine, a vanredni nadzor hidroelektrane „Brusnik“ izvršila je i vodna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, saopštilo je to Ministarstvo.

Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav iz Arilja, rekla je za Danas da će i to udruženje podneti prijavu protiv elektrane „Brusnik“.

Ona je ocenila da je uginuće ribe posledica naglog ispuštanja velike količine vode i mulja iz vodozahvata MHE Brusnik, što je podiglo nivo reke za oko dva metra.

„Tvrdimo da je riba uginula zbog nedostatka kiseonika“, rekla je za Danas Milivojević i navela da su odgovorni u MHE Brusnik, morali da budu svesni rizika ispuštanja velike količne vode i mulja iz svog vodozahvata u Moravcu, u koju, uzvodno, završavaju kanalizacija, smeće, uginule životinje, drveće i drugi otpad.

S druge strane, odgovorni u toj elektrani, kojom upravlja beogradska firma Brusnik Energy, kazali su za Danas da iz vodozahvata centrale jesu ispušteni voda i nanosi, zbog redovnog godišnjeg remonta, ali kontrolisano i po proceduri koja je predviđena projektom i zakonom, te da je „nažalost, deo ribe uginuo, ali je ogroman deo spasen iz mulja“.

Taođe, rekli su da, zbog niskog vodostaja reke i malog priliva vode, centrala nije radila duže od dve sedmice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari