Kad se Zagorka Dolovac susretne s ambasadorom - to je saradnja, kad to učine premeštene zamenice - to je "grubo mešanje u unutrašnja pitanja države" 1Foto: Twitter / @USEmbassySerbia

U normalnim okolnostima, vest da su se dve zamenice beogradskog Višeg tužilaštva susrele sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država teško da bi privukla bilo čiju pažnju. Međutim, činjenica da su u pitanju zamenice Bojana Savović i Jasmina Paunović koje su javno progovorile o problemima u funkcionisanju Tužilaštva, podiglo je ovu temu na najviši politički nivo.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je sastanak okarakterisao kao “otvoreno i grubo mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države”, a sličan stav izneo je Vladimir Đukanović, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe. Najzad, Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost iz Trstenika je podneo i disciplinsku prijavu protiv tužiteljki.

Ipak, motivi ovakvih reakcija su krajnje upitni, imajući u vidu da niko od njih nije reagovao kada se, primera radi, u decembru 2020. godine sa tadašnjim ambasadorom SAD susrela Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Za Maria Spasića, podnosioca prijave protiv tužiteljki, dve situacije nisu uporedive.

– Najpre, zato što Republički javni tužilac predstavlja javno tužilaštvo u zemlji i inostranstvu i za razliku od pomenutih tužiteljki, jeste rukovodilac javnog tužilaštva. Da li je rukovodilac javnih tužiteljki uopšte znao da će one održati saastanak u ambasadi ostaje da se vidi. Takođe, u kontekstu objave Ambasade SAD da njih dve predstavljaju “partnere” strane države, treba doći do razjašnjenja i uloge i svrhe takvog partnerstva. Savet poštuje slobodoumne nosioce javnih funkcija, ali privatna nezadovoljstva ne smeju biti povod za rušenje ugleda javnotužilačkog sistema Srbije”, kaže Spasić.

Međutim, ljudi iz pravosudne struke ističu da ne postoji nijedna odredba ili propis koji zabranjuje zamenicima tužioca da se sastaju sa predstavnicima diplomatskog kora.

– Takva zabrana ne postoji, izričit je Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije.

On dodaje da se u Pravilniku o upravi javnog tužilaštva naglašava potreba međunarodne saradnje, kao i da Republičko javno tužilaštvo ima i odeljenje za međunarodnu saradnju.

– Postoje podaci koji ne smeju da izlaze iz tužilaštva, a to pravilo važi i za sastanke sa ambasadorima. Iz onoga što je objavljeno, ja ne vidim nikakvih etičkih smetnji za pomenuti sastanak. Isto tako, koliko je meni poznato, dok god se sastanci ne održavaju u radno vreme, zamenici nemaju nikakvu obavezu da o njima obaveštavaju svoje nadređene, kaže Lazić.

Podsetimo, ambasada SAD je na društvenim mrežama u četvrtak objavila fotografiju ambasadora Hila sa zamenicama Bojanom Savović i Jasminom Paunović uz poruku da su “nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni za napredak Srbije, a naročito za članstvo u EU”.

Šira javnost je čula za tužiteljke Savović i Paunović nakon što su javno progovorile o tome da ih je šef beogradskog Višeg tužilaštva Nenad Stefanović premestio van Odeljenje za suzbijanje korupcije. Premeštaj je stupio na snagu istog dana kada je uhapšeno šest lica koja se sumnjiče da su oštetila EPS za više miliona dolara. Obe zamenice su radile na ovom predmetu.

Nakon javne reakcije tužiteljki, podršku su im pružili kolege iz drugih tužilaštava, strukovna udruženja, nevladine organizacije i profesori pravnih fakulteta. Grupa advokata organizovala je nekoliko protesta podrške pod nazivom “Ne damo naše Laure” zahtevajući njihovo vraćanje u koruptivno odeljenje, kao i razrešenje Nenada Stefanovića i Zagorke Dolovac.

Advokat Jovan Rajić, jedan od organizotora protesta naglašava da je bilo logično očekivati da će se iskoristiti prva prilika za kontranapad sa ove “druge” strane, kako bi centralna tema postalo ponašanje tužiteljki Savović i Paunović i svetla reflektora sklonila sa Nenada Stefanovića i Zagorke Dolovac.

– Nažalost, to se dogodilo ovim, po mom mišljenju, nepotrebnim gestom i fotografijom koja se pojavila. To ipak ne može da obriše događaje iz VJT-a i sve potpise i pritužbe izrečene na račun gospodina Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, zbog kojih oni, kao i Zagorka Dolovac kao stožer ovog korupcionaškog legla moraju da budu razrešeni. S tim u vezi, advokati će u narednim danima preduzeti konkretne formalne korake u okviru zakonom proopisanih mogućnosti, a “ulica” i nastavak protesta uz radikalizaciju su svakako otvorena opcij, u zavisnosti od narednih koraka i odkula nadležnih organa. Ovo bih naročito želeo da poručim onima koji likuju zbog toga što su protesti “propali” među kojiam je nažalost, najveći broj kolega. Sve i da Laure nisu laure, to ne znači da Stefanović i Dolovac nisu Stefanović i Dolovac, ističe Rajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari