Nadležni i dalje ćute o slučaju tužiteljki u Višem javnom tužilaštvu: Danas u Beogradu i Nišu protesti podrške 1Ilustracija Foto: Radenko Topalović/Danas

Treći po redu protest podrške premeštenim zamenicama Višeg tužilaštva u Beogradu danas će biti održan sa početkom u 16 časova ispred zgrade Vlade Srbije.

Na protestu će se još jednom insistirati na ispunjenju zahteva pročitanih na prethodnom okupljanju građana, koji se svode na razrešenje republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, beogradskog višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegove prve zamenice, kao i vraćanje premeštenih tužiteljki u Odeljenje za suzbijanje korupcije.

Deo zahteva koji se odnosi na razrešenje tužilaca u međuvremenu je konkretizovan i uobličen u pravnu formu inicijative koja je predata Državnom veću tužilaca (DVT). Ovo telo čiji je ustavni zadatak da štiti samostalnost tužilaštva, se uzgred, otkako je počela priča o smenjenim tužiteljkama nijednom nije sastalo.

Advokat Ivan Ninić, jedan od organizatora protesta i potpisnika inicijative navodi da će DVT morati da odlučuje o njihovoj inicijativi.

– Oni moraju da stave inicijativu na dnevni red i odluče ili da je odbace ili da je proslede na dalje postupanje. Međutim, nisu propisani rokovi za njihovo postupanje i vrlo je verovatno da čekaju da disciplinski organi DVT-a i Poverenik za samostalnost završe svoje postupke. Ipak, bilo bi primereno i za očekivati barem da se oglase u kom roku će se izjasniti o našoj inicijativi, ističe Ninić.

Za razliku od DVT-a, Poverenik za samostalnost tužilaštva se oglasio prošle nedelje navodeći da će “izvršiti odgovarajuće provere, kako bi dao pravilnu ocenu događaja”.

Poverenik Milan Tkalac je naveo da trenutno ne može na nesumnjiv i pouzdan način da utvrdi da li se u slučaju otvorenog sukoba grupe tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića reč o neprimerenom uticaju, unutrašnjem pritisku ili pitanju organizacione prirode, odnosno promeni godišnjeg rasporeda tužilaštva.

Dok Poverenik utvrđuje šta se zaista desilo, paralelno sa beogradskim danas se održava i protest ispred niškog Narodnog pozorišta.

Protest pod nazivom “Niš ne da tužiteljke” počeće u 17 časova.

Jedan od organizatora protesta, aktivista Miloš Bošković, naglašava da je primaran motiv da se podrže smenjene tužiteljke, ali i organizatori protesta u Beogradu.

– Problem pravosuđa se tiče svih nas. Međutim, mi imamo i lokalni motiv. Naime, firma Bauwesen d.o.o, čija odgovorna lica su uhapšena u sklopu istrage na kojoj je radila tužiteljka Bojana Savović je imala i poslove u Nišu. Konkretno, oni su bili uključeni u posao renoviranja glavnog gradskog trga, posla koji je posle nekoliko godina ostao nedovršen. Trenutno se obnavljaju radovi na trgu, a da mi ne znamo da li je ponovo raspisan tender, ko je dobio posao i koliko je to koštalo, navodi Bošković.

Osim inicijative za razrešenje i aktivnosti Poverenika za samostalnost tužilaštva, ovom situacijom će se baviti i samo Više tužilaštvo u Beogradu.

Naime, Novi policijsko sindikalni savez je podneo krivičnu prijavu protiv tužioca Nenada Stefanovića.

U prijavi u koju je Danas imao uvid, Stefanović se optužuje da je počinio krivično delo ometanje pravde u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje i “to kako na štetu pravosuđa u celini, tako i neposredno na štetu sebi podređenih zamenika”.

U krivičnoj prijavi se predlaže da se predmet delegira na postupanje Višem tužilaštvu u Novom Sadu zarad objektivnosti i izbegavanja sukoba interesa, imajući u vidu da se podnosi protiv šefa beogradskog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari