Poverenik za samostalnost tužilaca o sukobu u Višem tužilaštvu: Neprimeren uticaj, pritisak ili organizaciono pitanje 1Foto: Aleksandar Roknić

Poverenik za samostalnost javnih tužilaca Državnog veća tužilaca Milan Tkalac saopštio je da ne može na nesumnjiv i pouzdan način da utvrdi da li se u slučaju otvorenog sukoba grupe tužiteljki iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića reč o neprimerenom uticaju, unutrašnjem pritisku ili pitanju organizacione prirode, odnosno promeni godišnjeg rasporeda tužilaštva.

Kako se navodi, poverenik će izvršiti odgovaraće provere, kako bi dao pravilnu ocenu dogadaja u vezi sa dešavanjima u Višem javnom tužilštvu u Beogradu, a povodom podneska zamenice javnog tužioca Jasmine Paunović.

„Zajednički imenitelj je, da li je u konkretnom slučaju došlo do ugrožavanja samostalnosti u radu zamenika javnog tužioca, odnosno da li se radi o neprimerenom uticaju ili unutrašnjem pritisku“, piše u saopštenju.

Кako se dodaje, iz podneska i priloga (službene beleške) koji je podnela zamenica višeg javnog tužioca Jasmina Paunović, ne može se na nesumnjiv i pouzdan način utvrditi sadržina neprimerenog uticaja – da li se u radnjama Višeg javnog tužioca i prvog zamenika izlazi iz okvira Zakona o javnom tužilaštvu i Pravilnika o upravi u javnom tužilaštvu, „a radi davanja ocene da li se radi o neprimerenom uticaju ili pitanju organizacione prirode, neophodno je izvršiti odgovaraće provere, prikupiti podatke i relevantne dokaze, kako bi se dala pravilna ocena dogadaja jer bi u suprotnom, odluka bila preuranjena“.

Ističe se da će po pribavljanju svih podataka o događaju, o stavu Poverenika za samostalnost, javnost biti na pogodan način blagovremeno obaveštena.

Prijavu Povereniku je zbog zaštite od neprimerenih uticaja danas podneo i viši javni tužilac Nenad Stefanović, kao i zbog iznošenja neistinitih tvrdnji u medijima o postupanju VJT i neistinitih tvrdnji političara.

Bojana Savović, zamenica tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, istupila je prošle sedmice u javnosti tvrdeći da je po Stefanovićevom nalogu sklonjena iz Odeljenja za borbu protiv korupcije i da joj je oduzet predmet o velikoj krađi u „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) teškoj oko 7,5 miliona dolara.

Osumnjičeno je šest osoba, a slučaj je preuzela Stefanovićeva najbliža saradnica Brankica Marić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari