Tužilac Stefanović se žalio povereniku DVT-a na kampanju medija zbog smene tužiteljki 1Foto: Tužilac Nenad Stefanović/VJT

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović podneo je povereniku Državnog veća tužilaca za samostalnost tužilaca zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara, koji nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, prenosi danas RTS.

Za samo četiri dana u tim medijima objavljeno je više od 50 spornih tekstova kojima se drastično ugrožava samostalnost u radu kako Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kao državnog organa, tako i lično Nenada Stefanovića, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Stefanović je, kako se dodaje, istakao da „medijske kuće Nova S, N1 i portal Direktno i druge u dužem vremenskom periodu otvoreno napadaju VJT u Beogradu i njega lično, a „poslednji napad koji je i dalje u toku, započeo je 23. februara 2022. godine“.

Kako prenosi N1, Stefanović je u žižu javnosti došao zbog slučaja tužiteljke Bojane Savović, koja je samo dan posle akcije policije i VJT kada je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, smenjena sa tog slučaja iako je duže od godinu vodila istragu oko EPS.

Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba, a u četvrtak su je smenili s tog slučaja – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo.

Zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je zajedno s Bojanom Savović radila na predmetu malverzacija u EPS, takođe je premeštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari