Tužiteljka Bojana Savović: Nastavlja se skandalozno ponašanje nadređenih u VJT 1FOTO: Print screen N1/ Medija centar

Tužiteljka Bojana Savović potvrdila je za Danas da je zamenica javnog tužioca Milena Božović, koja je danas počela prikupljanje potpisa podrške premeštenim koleginicima – tužiteljkama Savović i Jasmini Paunović, pozvana na razgovor o ovoj aktivnisti, uz pisani nalog da se o tome izjasni.

Božović su pozvali prvi zamenik Višeg javnog tužioca i rukovodilac za opšti kriminal, tražeći joj da se izjasni o peticiji, da ih upozna sa njenim tekstom, objasni razloge zbog kojih prikuplja potpise, kao i da objasni zašto to radi u radno vreme.

Bojana Savović je ponašanje nadređenih prema koleginici koja skuplja potpise za njenu podršku ocenila kao skandalozno.

– Razgovarali su sa njom i tražili da se pismeno izjasni, što će i učiniti kada dobije pisano obrazloženje po kom osnovu to traže. Takođe, o svemu će biti obavešteno Državno veće tužilaca – ističe Savović.

Podsetimo, tužiteljka Bojana Savović je godinu i po dana radila na slučaju malverzacija u EPS-u, otkrivši proneveru u iznosu od 7,5 miliona dolara. Njena istraga rezultirala je hapšenjem šest osoba osumničenih da su oštetili EPS, a samo dan nakon hapšenja, tužiteljka je skinuta sa predmeta i prebačena iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo.

Slično je prošla i njena koleginica, zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je takođe premeštena u drugo odeljenje Višeg javnog tužilaštva. Njih dve su zajedno radile na slučaju EPS.

Iz Tužilaštva je stiglo obrazloženje da su premeštaj same tražile, što su one negirale. Šira javnost stala je na stranu tužiteljki, organizujući proteste i peticije u kojima se zahteva njihovo vraćanje u odeljenje iz kog su sklonjene, kao i smane višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića, i republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

Tužiteljke Savović i Paunović dale su prošlog četvrtka izjavu povereniku za samostalnost Državnog veća tužilaca, a danas su je predale u pisanom obliku.

Poverenik za samostalnost DVT je pokrenuo postupak za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, u kome ispituje okolnosti pod kojima je došlo do sklanjanja zamenica VJT Savović i Paunović sa rada u predmetu u vezi sa zloupotrebama u TE Kostolac, a kroz navodno redovnu preraspodelu rada.

– Očekujem da Poverenik za samostalnost da donese odluku u skladu sa zakonom i konstatuje da postoji nedozvoljen uticaj na naš rad – ističe Savović za Danas.

Jasmina Paunović takođe navodi da se čeka oglašavenje nadležnih.

– Sve je sada u nadležnosti institucija, a da li će se oglasiti… ostaje da se vidi – poručuje za Danas tužiteljka Paunović.

Više od 100 javnih ličnosti uputilo je javni apel i potpisalo peticiju da se tužiteljke vrate na svoje radne pozicije, a da se direktni nadređeni smene.

Savović ističe da joj je posebno drago što je među njima sve veći broj prosefora pravnog fakulteta, i da ih je trenutno preko 50.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari