Poništena dozvola vlastima u Kosjeriću za izgradnju kamenoloma: Pobeda meštana koji se bore za životnu sredinu i sigurnost dece 1Foto: J. Diković/Danas

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poništilo je dozvolu koju je opština Kosjerić izdala preduzeću Gradina Kamenolom doo. za izgradnju pristupne saobraćajnice.

Ovo je uz odluku Ministastva saopštilo Udruženje „Za čist Kosjerić“ na svom Fejsbuk profilu.

Kako je navedeno, dozvola je poništena jer nije dostavljena potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

“Sve ono što mesecima pričaju meštani a demantuju lokalne vlasti i njihovi botovi na društvenim mrežama se pokazalo kao istina”, navode iz pokretaUdruženja „Za čist Kosjerić“.

Podsetimo, u mestu Gradina koje pripada opštini Kosjerić a koje se nalazi na putu ka Užicu, lokalni aktivisti i meštani iznad čijih kuća se planira otvaranje kamenoloma, mesecima protestuju i ne dozvoljavaju da radovi počnu.

Zabrinuti za životnu sredinu, sigurnost dece i sopstvenu bezbednost, okupljeni strahuju da će izvođenje radova od strane firme Kamenolom Gradina doo ostaviti brojna domaćinstva bez pijaće vode, a da će se na njihovim prozorima taložiti slojevi prašine dok će deca prolaziti neposredno pored mesta koje se minira pešačeći u školu.

Iako su iz firme Kamenolom Gradina doo tvrdili da imaju svu dokumentaciju i dozvole, kao i vlast iz opštine Kosjerić na čijem je čelu predsednik Žarko Đokić, iz Srpske napredne stranke, sada je poništenom oldukom Ministarstva građevinarstva pokazalo da nisu govorili istinu, te da su meštani i aktivisti bili u pravu.

U februaru 2021. godine kamenolom započeo radove bez neophodnih dozvola, ali da su oni zaustavljeni intervencijom Republičke saobraćajne inspekcije.

Poništena dozvola vlastima u Kosjeriću za izgradnju kamenoloma: Pobeda meštana koji se bore za životnu sredinu i sigurnost dece 2
Foto: Za čist Kosjerić

Ono što nam je poznato jeste to da je firma koja izvodi radove osnovana 2018. godine sa 1.000 dinara osnovnog kapitala prema Agenciji za privredne registre, što je zbunjujuće s obzirom da preduzima projekte ovolikih razmera.

Milena Orubović Đukić iz Udruženja “Za čist Kosjerić” ističe za Danas da je rešenje Ministarstva građevinarstva potvrdilo ono na šta meštani Podgradine već mesecima skreću pažnju “a to je da izdavanje građevinske dozvole za pristupnu saobraćajnicu firmi Gradina kamenolom od strane opštine Kosjerić nije bilo u skladu sa zakonom i propisima”.

“Naloženo im je da proceduru vrate na početak i najpre urade studiju o proceni uticaja na životnu sredinu bez koje nisu ni smeli da dobiju pomenutu dozvolu. Mi ćemo insistirati na tome da lica koja su dozvolu izdala mimo propisa snose odgovornost za to, a i dalje ćemo apelovati na nadležne službe da rade svoj posao, prvenstveno da uklone signalizaciju koja već više od tri meseca ugrožava bezbednost meštana, a zatim i da obustave procedure za sve ostale dozvole za koje je Gradina kamenolom podnela zahteve na osnovu upravo poništene građevinske dozvole”, ističe Orubović Đukić.

S druge strane, iz firme Kamenolom Gradina sve vreme tvrde da proces pokretanja kamenoloma u Gradini traje već godinama i to upravo zbog toga što smo insistirali na poštovanju svih zakonskih procedura.

„Naš posao nije protivzakonit, a još manje opasan po životnu sredinu. Za sve koji žele da se uvere to naša vrata su im širom otvorena“, istakli su, između ostalog, iz ove firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari