Ponavljanjem izbora na biračkom mestu u novopazarskom naselju Mur, završeni su vanredni parlamentarni izbori i RIK je proglasila zvanične rezultate. Na ovom biračkom mestu izbori su ponovljeni, jer je utvrđeno da ima 12 glasačkih listića manje od ukupno 2.371 građana upisanih u birački spisak. Na ponovljenom glasanju lista SDA Sandžaka osvojila je 762 glasa, koalicija okupljena oko SNS 278 i za koaliciju LDP-BDZS-SDU opredelilo se 50 birača. Još četiri glasa podeljena su Novoj demokratskoj stanci Borisa Tadića – dva i po jedan dobili su SPS-PUPS-JS i SRS.


SDA Sandžaka je pozivala svoje pristalice da izađu na biralište u Muru, jer od rezultata na tom biračkom mestu zavisi da li će imati tri ili četiri poslanika. Novodobijeni glasovi nisu promenili redosled glavnih političkih takmaca u ovom gradu. Lista „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“ dobila je 15.379 glasova, SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin -13.622 i koalicija BDZS-LDP -7.305. Ovi izbori su potvrdili da SDA i dalje ima apsolutno uporište u tutinskoj opštini, ali i da se BDZS, koju podržava sandžački muftija Muamer Zukorlić, znatno smanjuje uporište u biračkom telu i da koalicija sa LDP nije bila dobitna parlamentarna kombinacija. Lideri SDPS i SDA Sandžaka, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, zadovoljni su krajnjim postignutim izbornim rezultatima. SDPS-SDP u novom sazivu republičkog parlamenta imaće 10 poslanika, a SDA tri. Dvojica lidera su oćekivala više. Ljajić 50 odsto glasova, a Ugljanin pet narodnih poslanika da može da formira poslanički klub. BDZS je sa svojim koalicionim partnerom ostala ispod crte.

Postizborno vreme protiče u spekulacijama da li ce lider SDA dobiti mesto u novoj Vladi Srbije. O tome se komentariše i na društvenoj mreži Fejsbuk. Iz „dobro obaveštenih izvora“ objavljuju se „ekskluzivne“ informacije da Ugljanin neće ili hoće da bude deo nove srbijanske vlade. Ovi dani se koriste i da se, na tu temu, razmene optužbe i između dve najjveće bošnjačke partije.SDA Sandžaka smatra da ih je lider SDPS Rasim Ljajić oklevetao tvrdeći da je njihov lider Sulkejman Ugljanin predizbornu kampanju vodio protiv Aleksandra Vučića.

– Žalosno je što Ljajić, u svojim izjavama, lidera SNS dovodi u vezu sa zlodelima i incidentima u Sandžaku, koje su počinili pripadnici njegove SDPS. Ovakvim izjavama, Ljajić direktno narušava imidž SNS, kažu u SDA i pozivaju svog najvećeg političkog protivnika u bošnjačkom korpusu, Ljajića da „prestane da mrlja ovako ubedljivu i apsolutnu pobedu Aleksandra Vučića“ i da „prekine sa širenjem neistina i podstrekivanjem mržnje i nemira i da se uključi u rasvetljavanje zločina počinjenih u Sandžaku“.

SDA Sandžaka naglašava da je njihov „inicijalni interes pravna sigurnost i evropska budućnost“. Ova stranka je odnela ubedljivu pobedu u opštinama Tutin i Sjenica i u novom sazivu republičkog paramenta, prema sadašnjim rezultatima, imaće tri poslanika. Ugljanin očekuje poziv predsednika SNS da učestvuje u novoj Vladi Srbije. Zbog optužbi izrečenih u predizbornoj kampanji, Ljajić ostaje pri svojoj odluci da sa Ugljaninom neće sedeti u novoj vladi, pa čak „ni u istoj prostoriji“.

Pobeda SDA u bošnjačkim sredinama

U opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, gde je bošnjačko stanovništvo većinsko, koalicija koju predvodi SNS pobedila je samo u Novom Pazaru, u druge dve opštine trijumfovala je SDA Sandžaka. U sve tri opštine Ugljaninova partija je osvojila ukupno 28.663 glasova, koalicija okupljena oko SNS 20.528 i za BDZS-LDP opredelilo se ukupno 12.236 birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari