Ponovo alge u jezeru za vodosnabdevanje Užica, nadležni kažu da je voda za piće bezbedna 1Foto:JKP Vodovod Užice

U jezeru Vrutci, koje služi za vodosnabdevanje Užica, ponovo su se pojavile alge cijanobakterije, ali u upravi užičkog JKP Vodovod kažu da je to uobičajeno i da je prerađena voda  bezbedna za piće.

Na površini jezera su isplivale alge što je, kako objašnjavaju u užičkom Vodovodu, posledica dotoka sveže vode u akumulaciju, nakon nedavnih padavina.

„Voda koja se distribuiše građanima, a koja je prerađena u našoj fabrici, apsolutno je bezbedna za piće“, kazao je za Danas Duško Ljujić, direktor užičkg Vodovoda.

On je istakao da se „kvalitet vode ispituje tri do četiri puta dnevno“ u laboratoriji tog preduzeća.

Za ne baš prijatan prizor na jezeru kaže da je posledica „uobičajenog godišnjeg ciklusa i da su alge uvek prisutne u jezeru, ali na različitim dubinama“.

Ponovo alge u jezeru za vodosnabdevanje Užica, nadležni kažu da je voda za piće bezbedna 2
Duško Ljujić/Foto: Nenad Kovačević

„Uobičajeno je da alge budu na dubini od šest do osam metara. Međutim, zbog većeg priliva sveže vode, kao što je to bilo prošle i početkom ove godine, nivo akumulacije se podigao i ta voda je izmuljala jezero, pa su alge izašle na površinu“, objašnjava Ljujić.

„Ništa to nama nije nepoznato, ni novo. Od maja prošle godine alge su bile na dubinama od šest do osam metara, ali padavine su doprinele da one izađu na površinu“, dodao je Ljujić.

Sadašnja koncentracija algi je, tvrdi, „značajno manja nego prošle godine“ i da je „analizom, krajem decembra prošle godine, utvrđeno da je bilo 37.000 ćelija u mililitru jezerske vode“.

„Prošle sedmice smo uzeli nove uzorke za analizu i ne očekujemo nikakve poremećaje, pogotovo ne u kvalitetu vode za piće. Tri ili četiri puta dnevno ispitujemo sirovu vodu iz Vrutaka i sve je pod kontrolom“, dodao je naš sagovornik.

On objašnjava da „Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode nije propisana dozvoljena koncetracija tih algi u vodi za piće“.

„Po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije“, dodaje, „dozvoljeno je da koncentracija bude 2.000 ćelija u mililitru vode za piće, ali algi nema u vodi za piće iz naše fabrike“, kazao je za Danas Ljujić.

Ponovo alge u jezeru za vodosnabdevanje Užica, nadležni kažu da je voda za piće bezbedna 3
Fabrika vode u Užicu/ Foto: Nenad Kovačević

„Od kada se primenjuje nova tehnologija u fabrici vode, nije bilo ni tih, ni drugih problema“, poručio je direktor Vodovoda i naveo da se sirova voda za preradu zahvata sa mnogo većih dubina od onih na kojima su alge.

Osim kontrole kvaliteta vode u laboratoriji Vodovoda, analize se redovno  obavljaju i u Zavodu za javno zdravlje Užice, koji je naveo da je voda za piće zdravstveno bezbedna.

Inače, u decembru 2013. godine, zbog velike koncentracije istih algi, obustavljeno je vododnabdevanje iz Vrutaka i kasnije je uspostavljeno sa Sušičkih vrela na području susedne Čajetine.

U međuvremenu, Užičani su se snabdevali vodom iz cisterni i kupovali flaširau vodu.

Nakon toga, 2016. godine, počela je rekonstrukcija i dogradnja fabrike vode i primena nove tehnologije u tretitanju sirove vode iz Vrutaka, a od 2019. godine jezerska voda se ponovo koristi za vodosnabdevanje grada.

Zavod: Voda za piće je zdravstveno bezbedna

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice, koji je objavljen 5. janura, „voda za piće koja se distribuiše građanima Užica je higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna na osnovu bioloških, bakterioloških i fizičko-hemijskih ispitivanja“ . Ta ispitivanja Zavod je obavio, kako je sapšteno, u decembru 2022. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari