Ponovo očišćeni murali Ratku Mladiću i Dragoljubu Mihailoviću u Njegoševoj (VIDEO) 1Mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ponovo "očišćen" Foto: Radio Slobodna Evropa, Žarka Radoja

Grupa muškaraca očistila je murale osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i nekadašnjem četničkom komandantu u Drugom svetskom ratu Dragoljubu Mihailoviću koji su u ponedeljak u Beogradu osvanuli prekriveni crnom bojom, javila je reporterka Radija Slobodna Evropa.

Nepoznati autori su crnom bojom prešarali murale u Njegoševoj ulici u širem centru glavnog grada Srbije. Tom prilikom uklonjene su i zastave Srbije koje su bile okačene na zidu pored murala.

Reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE) fotografisala je u popodnevnim satima grupu muškaraca sa kapuljačama dok skidaju boju sa dva mutala.

Ovako su murali Mladiću i Mihailoviću izgledali u ponedeljak ujutru (20. decembar 2021)
Ovako su murali Mladiću i Mihailoviću izgledali u ponedeljak ujutru (20. decembar 2021)

Od kako su nepoznati autori oslikali mural sa likom Ratka Mladića u julu 2021. godine, građani su ga više puta polivali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje, pošto je mural premazan specijalnim lakom koji omogućava lako čišćenje.

Uz to, desničarske grupe su organizovale i dežurstva kako bi čuvale mural.

Beogradska opština Vračar, na čijoj teritoriji se nalazi zgrada sa muralom Ratka Mladića, objavila je 9. decembra da je, u skladu sa propisima, uklonila mural na zahtev stanara zgrade.

Međutim, mural je za manje od pola sata ponovo vraćen u prvobitno stanje. Kao i više puta do sada očistila ga je grupa nepoznatih mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari