Ponovo protestovali zaposleni u Dečijem kulturnom centru u Nišu, pridružili se građani 1Foto: sajt Grada Niša

Zaposleni u Dečijem kulturnom centaru (DKC) danas su drugi put za deset dana protestovali ispred Gradske kuće zbog odluke Grada Niša da se DKC i odmaralište „Divljana“ spoje u ustanovu Dečiji kulturno-obrazovni i rekreativni centar.

Ovoga puta su im se na platou pridružili i pojedini građani Niša.

Predstavnica zaposlenih u DKC-u Danijela Cvetković je kazala da zaposleni traže da bude povučena odluka o spajanju dve ustanovejer će značiti gašenje Dečijeg kulturnog centra i gubitak radnih mesta.

„Osim toga, istekli su svi rokovi za donošenje odluka i dokumenata neophodnih za spajanje dve ustanove. Skupštinska odluka o spajanju doneta je decembra prošle godine, a krajnji rok, po važećim propisima, bio je mart ove godine“, navela je Cvetković.

Ona je kazala da su zaposleni na sastanku u Gradskoj kući minulog četvrtka dobili samo usmeno obećanje da će ubuduće imati uvid u sve što se tiče Dečijeg kulturnog centra.

„Mi insistiramo da naša ustanova ostane ustanova kulture, poput Dečijeg kulturnog centra u Beogradu. Pristali bismo na eventualno spajanje sa ‘Divljanom’, ali pod uslovom da mi zadržimo istu šifru delatnosti, a da se druge pridodaju. Međutim, spajanje kakvo Grad planira, podrazumeva da mi nećemo više biti ustanova kulture“, naglasila je Cvetković.

Po njenim rečima, zaposleni bi pristali na spajanje i pod uslovom da im se svima garantuju plate iz budžeta Grada što sada nije slučaj u „Divljani“, gde pojedini zaposleni plate naplaćuju uz pomoć izvršitelja.

Zaposleni u DKC su podsetili da je za poslednjih pet godina račun „Divljane“ bio blokiran 1.115 dana, tako da, kako su kazali, „Divljana“ vrlo lako može i njih da povuče u blokadu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na jednoj lokalnoj televiziji kazala da zaposleni nemaju razloga da se protive spajanju jer će zadržati radna mesta i ustanova će nastaviti da radi, ali zajedno sa „Divljanom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari