Nastavljaju se protesti zaposlenih u Dečijem kulturnom centru: Gradonačelnica Niša kaže da neće biti otkaza, ali da su njihove poruke "maliciozne" 1Foto: sajt Grada Niša

Zaposleni u Dečijem kulturnom centru u Nišu organizovaće protestnu šetnju u petak 17. novembra na kojoj će zahtevati poništenje odluke Skupštine grada o spajanju DKC sa dečijim odmaralištem Divljana, koje je u velikim gubicima, jer ocenjuju da bi takva odluka mogla dovesti do gašenja njihove ustanove i otpuštanja radnika.

Prvu protestnu šetnju organizovali su u utorak 14. novembra, nakon što su Gradu ponudili kompromisno rešenje- pristanak na formiranje Dečijeg kulturno- obrazovno- rekreativnog centra, u kojem bi se našli DKC i Omladinsko rekreativni centar „Divljana“, pod uslovom da se ono obavi u skladu sa zakonom i zaštite prava radnika.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da nijedan radnik u DKC neće ostati bez posla, ali da su neki od njih „možda ispolitizovani“, te da ne razume njihov protest jer je odluka već doneta, a da pritom DKC i nije ustanova kulture jer deci „kulturu nisu pružili“.

„Protesti su izraz našeg nezadovoljstva, a i naše nemoći, i jedini preostali način da se borimo za pravdu. Dve godine smo tražili mogućnost da nas neko iz Grada čuje i ukazivali na nepravilnosti koje su se događale, ali nismo dobili nijedan odgovor na naša obraćanja“, rekla je na protestu Marija Cvetković, jedna od zaposlenih u DKC, koji inače postoji 75 godina.

Cvetković je kazala da su predstavnici zaposlenih u DKC o svom problemu ovih dana „razgovarali u Beogradu“ i da će se „nadalje postupati na osnovu zaključaka koji su tamo doneti“.
Ona nije otkrila sa kim su razgovarali i kakvi su zaključci, već je kazala da će se za to „čuti i saznati“.

„Niko od zaposlenih neće dobiti otkaz, niti će postati tehnološki višak, ali svako ko radi sa decom zakonski mora da bude licenciran. Ali, imate ljude koji to jednostavno ili žele ili ne žele da shvate i razumeju. Buduća ustanova će imati i rekreativni centar i po Zakonu o učeničkom standardu zvaće se Dečiji-kulturno-obrazovno- rekreativni centar“, rekla je Sotirovski.

Ona je dodala da u DKC sada između ostalih rade dva kuvara i prehrabreni tehničar, pitajući šta će oni u takvoj ustanovi.

„Mi ćemo svim tim ljudima, bez obzira na njihovo obrazovanje, u skladu sa zakonom i katalogom radnih mesta, naći mesto u budućoj ustanovi. Niš zaslužuje novu modernu ustanovu koja će pomagati deci u vannastavnim aktivnostima, a Grad će subvencionisati Školu u prirodi u ‘Divljani‘, pa će roditelji izdvajati manje za rekreativnu nastavu“, rekla je ona.

Sotirovski je, takođe, ocenila da DKC ni na koji način ne može da bude ustanova kulture jer ne proizvodi kulturni sadržaj, već se u njoj direktno radi sa decom.

„Natpis ‘Vratite deci kulturu‘ koji su nosili zaposleni u DKC, koji inače u radno vreme protestvuju, šetaju ili šta već rade, više je nego maliciozan. Oni kulturu deci nisu ni pružili- imaju samo jednu manifestaciju u toku godine, ‘Majsku pesmu‘. I dečija predškolska ustanova ‘Pčelica‘ ima manifestaciju ‘Zlatna pčelica’, pa nije ustanova kulture već obrazovanja“, rekla je.

Sotirovski je poručila zaposlenima u DKC da „ne treba da budu neprijatelji gradu“.

Nastavljaju se protesti zaposlenih u Dečijem kulturnom centru: Gradonačelnica Niša kaže da neće biti otkaza, ali da su njihove poruke "maliciozne" 2
Dragana Sotirovski: Foto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

„Žao mi je što su možda neki od njih ispolitizovani, a žao mi je i što oni po svaku cenu hoće da zadrže šifru kulture- verovatno da bi imali veće plate“, rekla je.

Zaposleni u DKC su na nekim od svojih protesta isticali parolu „šifra 90.04“, koja bi im omogućila da organizuju manifestacije, tribine i ostale kulturne događaje, kao do sada.

U novoj ustanovi, Dečijem kulturno- obrazovno- rekreativnom centru,na postoji nijedna šifra delatnosti koja ukazuje na to da će se ona baviti kulturom, kazali su.

„Sistematizacija je takva da su nama potrebne licence za rad u takvoj ustanovi, a one se zakonski ne mogu izdati“, upozorili su oni.

Njihovi predstavnici su, međutim, početkom novembra imali sastanak sa gradonačelnicom u Gradskoj kući, na kojem su razgovarali o mogućim rešenjima ovog problema.

Nastavljaju se protesti zaposlenih u Dečijem kulturnom centru: Gradonačelnica Niša kaže da neće biti otkaza, ali da su njihove poruke "maliciozne" 3
Odmaralište Divljana: Foto Youtube/NTV

Nakon razgovora, oni su kazali da su otvoreni za mogućnost spajanja ove dve ustanove, ali da radnici DKC ne budu oštećeni, već zadovoljni odlukom.

Dodali su da su pre tog sastanka stupili u kontakt sa kabinetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i „razgovarali sa njegovim sekretarom“, uz zaključak da im je to dalo nadu da će postići dogovor.
Nakon razgovora u Gradskoj kući, kolektiv DKC i članovi sindikata „Nezavisnost“ ponudili su lokalnim zvaničnicima kompromisno rešenje, po kojem pristaju na spajanje, ali uz ispunjenje određenih uslova.

Zatražili su izmenu i dopunu Odluke o osnivanju DKC iz 2018. godine, davanje šifre za obavljanje kulturne delatnosti „zajedničkoj“ ustanovi i obezbeđenje mogućnosti licenciranja zaposlenih u DKC.
Zahtevali su i da prilikom pripajanja DKC i „Divljane“ bude precizno definisan budžet za svako sistematizovano radno mesto.

Podsetili su na činjenicu da je račun Omladinsko rekreativnog centra „Divljana“ bio u blokadi 1115 dana, dok oni ne posluju sa gubitkom.

Ubrzo nakon nuđenja kompromisa, ponovo su organizovali proteste i „vratili“ se prvobitnom zahtevu- ukidanju odluke o spajanju sa „Divljanom“.

Otkud neformalni PR gradonačelnice?

Zaposleni u DKC su kazali da je jedan od razloga za stupanje u štrajk i imenovanje Marka Rajića za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora buduće „zajedničke“ ustanove, iz redova zaposlenih, mada ga oni nisu kandidovali, niti je reprezentativni sindikat dao mišljenje.

Rajić je, inače, formalno zaposlen u DKC, a neformalno predstavljen kao PR gradonačelnice Sotirovski, i često se može videti na terenu sa njom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari