Ponovo radi Centar za azil u Tutinu 1Foto; Centar za azil Tutin

Posle četvoromesečne pauze, Centar za azil, u Tutinu, od početka meseca, ponovo radi.

Centar je „stavljen u stanje mirovanja“ 1.aprila. Kako je tada saopšteno, zbog smanjenja broja migranata, kojih je u tom trenutku bilo 39 i oni su premešteni u Centar za azil u Sjeniici.

Pauza je iskorišćena za neophodna renoviranja i sređivanje unutrašnjosti za normalan boravak migranata.. Radove je finansirala lokalna samouprava.

U proteklih nedelju dana, u tutinskom Centru za azil zbrinuto je stotinu ljudi. Najviše ih ima iz Burgundije, Maroka, Sirije i Alžira.

Očekuje se da će ih biti više, jer svakodnevno dolaze. U saradnji sa MUP vrši se registracija, nakon toga jedni nastavljaju put dalje, a drugi ostaju u prihvatilištu.

Tutinski Centar za azil osnovala je Vlada Srbije krajem 2013,, a prve migrante primio je u januaru 2014.godine. Kroz njega je, od tada do pre četiri meseca, prošlo više od 10 hiljada azilanata..

Nova zgrada, sa više od 2.000 kvadrata, izgrađena je 2018. godine u naselju Velje Polje. Izgradnju su finansirali Internacionalna organizacija migranata (IOM) i Fondacija „Ana i Vlade Divac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari