Popović: Inovacije budućnost Srbije 1Foto: FoNet/Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas u Vranju da je otvoren novi konkurs Vlade Srbije za razvoj inovacija u vrednosti od 400 miliona dinara.

Vlada Srbije želi da pomogne srpskim preduzetnicima, startapima i preduzećima da razvijaju i primenjuju inovacije koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu, što znači nova radna mesta i povećanje plata u tim preduzećima, a samim tim i rast penzija i povećanje životnog standarda svih građana. To je budućnost Srbije, rekao je Popović.

Preko Fonda za inovacionu delatnost raspisan je konkurs za dva programa za razvoj inovacija.

Prvi je Program ranog razvoja, za mikro i male kompanije do tri godine starosti, gde država finansira do 85 odsto vrednosti projekta i da je bespovratno deset miliona dinara po projektu, naveo je on.

A, drugi je Program sufinansiranja inovacija, namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, gde država finansira maksimalno 70 odsto vrednosti projekta i daje bespovratno 36 miliona dinara, objasnio je Popović.

On je naveo da ulaganjem u privatni sektor kroz te programe Vlada želi da doprinese razvoju inovacionih tehnologija u Srbiji, a posebno boljem pozicioniranju srpskih inovacionih kompanija na inostranim tržištima.

”Konačnu odluku o finansiranju projekata donosi nezavisna ekspertska komisija, a uz pomoć međunarodno priznatih recenzenata, što obezbeđuje maksimalan kvalitet i transprarentnost prilikom odlučivanja”, rekao je Popović.

On je naglasio da se prijava na konkurs u potpunosti podnosi digitalnim putem, preko internet portala Fonda za inovacionu delatnost, uz napomenu da konkurs traje do 1. juna 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari