Popović- Ivković: Policija preduzima sve mere u slučaju napada na novinare 1Biljana Popović Ivković Foto: FoNet/MUP

Državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković izjavila je danas da policija preduzima sve neophodne mere u slučaju napada na novinare i da postoji odlučnost države da se odgovorni najstrože kazne.

Ona je na konferenciji „Medijske slobode i autorska prava“ koju je organizovala Misija OEBS i NUNS, rekla da policija postupa po svim prijavama, ali da svi zajedno moraju da rade na unapređenju medijske situacije i bezbednosti novinara, jer su ti napadi nedopustivi.

„Vazno je da se osvrnemo na slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića, kao najdrastičniji primer napada u prošloj godini. Moram da istaknem da je policija u kratkom roku uhapsila osumnjičene izvršioce i organizatore, a prošle nedelje i predsednika Grocke Dragoljuba Simonovića zbog sumnji da je umešan u ovaj slučaj“, rekla je Ivković, a prenosi biro za informisanje MUP-a.

Ona je naglasila da je država više nego jasno poslala poruku da su takvi napadi nedopustivi i da postoji apsolutna odlučnost da se odgovorni najstrože kazne i da Srbija bude sigurna zemlja, kako za novinare, tako i sve građane.

Ona je kazala i da sve češće pretnje stižu putem društvenih mreža zbog većeg prisustva građana na Fejsbuku i Tviteru i da je ove godine bilo 17 prijavljenih pretnji na tim mrežama.

Popović-Ivković je dodala i da je analizom podataka NUNS-a zaključila da je bezbednost novinara povoljnija nego u periodu od 2008. do 2012. godine.

„Prošle godine imali smo deset puta manje fizičkih napada na novinare nego što je bio slučaj 2008. godine“, rekla je Ivković.

Državna sekretarka podsetila je i da je MUP i Republičko javno tužilaštvo potpisalo sa novinarskim udruženjima Sporazum o saradnji i merama podizanja nivoa bezbednosti novinara kojim su između ostalog formirane „primarne i sekundarne kontakt tačke koje su dostupne novinarima 24 sata za prijavu bilo kakve pretnje ili napada“.

„Znam da je bilo uspona i padova u radu ove grupe, ali mislim da je zbog bezbednosti novinara u Srbiji dobro što je Stalna radna grupa za bezbednost novinara nastavila sa radom posle višemesečnog zamrzavanja statusa u grupi pojedinih novinarskih udruženja i asocijacija“, rekla je Popović-Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari