Popović: Posle promene Ustava na redu pravosudni zakoni, uz pomoć Venecijanske komisije 1Foto: Beta/MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE/Sara Milic)

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je na današnjem sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije Saveta Evrope, da nedavna ustavna reforma predstavlja samo prvi korak u reformama u oblasti pravosudja jer se jačanje nezavisnosti sudstva, samostalnosti javnih tužilaca i vladavine prava ne može ostvariti bez donošenja kvalitetnih pravosudnih zakona.

„Neprekidno učešće Venecijanske komisije u procesu izmena Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosudje, ne samo da je bilo ključno za kvalitet ustavnih promena, već predstavlja i dokaz uspešnosti saradnje koju smo zajedno uspostavili“, rekla je Popović, prenosi se u saopštenju Ministarstva pravde posle sastank sa predstavnicima savetodavnog tela Saveta Evrope.

Ona je istakla da je na primeru ustavnih promena uočeno da najbolji pristup u izradi kvalitetnih tekstova ovih zakona podrazumeva učestvovanje Venecijanske komisije od samog početka procesa i pozvala njene predstavnike da dostave komentare, predloge i sugestije.

Radne grupe za izradu radnih tekstava pravosudnih zakona počele su da rade početkom maja ove godine. Predvidjen je nastavak konsultacija sa Venecijanskom komisijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari