Popović: Talas nevakcinisanih će generisati delta soj 1Foto: SERGEI BECK

Srbija će za dan ili dva dostići 50 odsto vakcinisanih, ali ni sa tim procentom nismo ni blizu kolektivnog imuniteta, rekao je danas savetnik UNICEF za imunizaciju Dragoslav Popović, ukazujući da će talas nevakcinisanih generisati delta soj virusa i možda neki novi koji će se pojaviti.

Popović je za RTS rekao da vakcine deluju protiv delta soja virusa i apelovao na one koji se nisu vakcinisali da mogu da podignu imunitet pre nego što ovlada delta soj korona virusa, ako već koliko sutra krenu da prime vakcinu.

Prema njegovim rečima, najvažnije su prva i druga doza vakcine, a tek onda će da se sagledava ko bi mogao da bude kandidat za treću dozu.

Stariji su kandidati za treću dozu, jer im je imuni odgovor usporeniji, ali oni su već primili dve doze i ne vidim problem da prime i treću, rekao je Popović.

On je naveo da podržava obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike koju su uvele pojedine zemlje i dodao da su neke stvari postavljene naopačke.

Niko nema pravo da širi virus i predstavlja opasnost po druge ljude. Pre svega treba zdravstveni radnici da se vakcinišu, oni su na prvoj liniji fronta, naglasio je Popović.

Kada je reč o vakcinaciji dece, on je rekao da je Srbija krenula i sa vakcinacijom te populacije, i predvideo da će kolektivnom imunitetu doprineti kada i najmlađi budu zaštićeni.

Govoreći o „mešanju vakcina“, Popović je podsetio da je nemačke kancelarka Angele Merkel primila dve različite vakcine upravo da bi dala primer.

Sagledavamo sve dokaze iz zemalja koje rade studije. Odmerićemo da li nam to treba i daćemo preporuke, najavio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari