Pored zimskog, prolećnog i letnjeg, Vojvodina uvela i sretenjski raspust 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ/EV)

Do sada smo imali jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, a sada i sretenjski. Upravo tako je nazvan predah koji će učenici u vojvođanskim školama imati od 15. do 17. februara iduće školske godine.

Naime, naredne školske godine Dan državnosti 15. i 16. februar „pada“ u sredu i četvrtak, a odlukom AP Vojvodina, koja donosi kalendar obrazovno-vaspitnog rada za škole u Pokrajini, neradni će biti i petak, 17. februar, što znači da će sa vikendom đaci odmarati pet dana.

I u školskom kalendaru Ministarstva prosvete, koji važi za ostatak Srbije, petak, 17. februar je obeležen kao nereadni dan, iako se termin sretenjski raspust u pravilnicima o radu osnovnih i srednjih škola ne pominje.

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za školsku 2022/23. godinu predviđeno je da učenici vojvođanskih srednjih škola imaju jednu nedelju kraći zimski raspust od osnovaca, što je slučaj i u ostatku Srbije.

Zimski raspust u Vojvodini za osnovce će trajati od ponedeljka, 26. decembra do petka 13. januara, a drugo polugodište počinje u ponedeljak, 16. januara. Srednjoškolci će na zimskim ferijama biti od 26. decembra do petka 6. januara, a na nastavu se vraćaju u ponedeljak, 9. januara.

Prolećni raspust za sve učenike počinje u petak, 7. aprila, a završava se u ponedeljak, 17. aprila.

Učenici osmog razreda završavaju sa školom u utorak, 6. juna, a svi ostali osnovci u utorak, 20. juna.

Poslednji dan škole za maturante gimnazija je utorak, 23. maj, za đake završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola utorak, 30. maj, dok će svi ostali srednjoškolci časove imati do 20. juna.

Letnji raspust se završava u četvrtak, 31. avgusta 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari