Porodica Gojković: Zloupotrebljavaju našu tragediju 1

Zgrada redakcije lista Danas osvanula je juče oblepljena plakatima na kojima navodno porodica nastradalog Predraga Gojkovića postavlja 10 pitanja Saši Jankoviću o okolnostima u kojima je njihov sin izvršio samoubistvo.

Međutim, Predragov otac Milko Gojković ističe za Danas da ne zna ništa o spornim plakatima i da je neko očigledno zloupotrebio njihovu porodičnu tragediju štampanjem i lepljenjem ovakvog materijala.

Plakat na zgradi našeg lista naslovljen je na „slobodne“, „nezavisne“ i „nepristrasne“, novinare „agencije“ Danas. Isti plakati izlepljeni su i na zgradu NUNS-a, ali i na prostorije pokreta Slobodnih građana Srbije.

Redakcija našeg lista smatra da plakati predstavljaju još jedan u nizu pritisaka na slobodnu uređivačku politiku naše medijske kuće, iza kojih stoji manipulacija vladajuće stranke. Sličnog mišljenja su i kolege iz NUNS-a, ali i lider PSG Saša Janković. Povodom ovog slučaja redakcija lista Danas se obratila javnosti saopštenjem:

„Ono što je napisano na tim plakatima jasno ukazuje da je očigledno u pitanju ista matrica koju godinama u obračunu sa opozicijom i slobodnim medijima potenciraju vlast i provladini tabloidi i televizije, tako da slutimo iz koje kuhinje dolazi još jedan pritisak na naše novinare i ostale zaposlene u redakciji“, navodi se u saopštenju.

– Jasno je da je u pitanju reakcija na izjavu Saše Jankovića objavljenu na naslovnici Danasa od utorka, gde on kaže da će posle pobede na beogradskim izborima opozicija zatražiti republičke izbore. Janković je, inače, u ponedeljak boravio u našoj redakciji na snimanju emisije „U Beogradu Danas“, koju ćemo emitovati narednih dana na portalu Danasa. Ovo pre svega ukazuje da su noćni gerilci vladajuće stranke dobro obavešteni šta se tokom dana dešava u našoj redakciji i da je prava poruka: „Znamo gde ste!“ – kaže Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa.

Petrović je takođe pozvao Srpsku naprednu stranku da ne zloupotrebljava bilo čiju smrt za obračun sa opozicijom i slobodnim medijima. Sličnog mišljenja je i lider PSG Saša Janković.

– Zloupotreba bola porodice mog pokojnog prijatelja i progon moje porodice i mene traje već tri godine i za to je odgovoran lično Aleksandar Vučić. Pošto nije uspeo da me slomi, podmuklo optužuje za pristrasnost redakcije i ljude koji prema meni imaju objektivan odnos, jer je podsvesna ljudska reakcija distancirati se, autocenzurisati se, da bi se dokazala profesionalnost. Takve metode su nedostojne i onaj ko na njima zasniva svoju vlast, ko ne preza ni od čega i samo svađa, umesto da spaja, ne bi trebalo da vodi ništa, a kamoli državu – ističe Janković za Danas.

Da je reč o neumesnoj zloupotrebi nečije lične tragedije u političke svrhe smatra i predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

– Ne znam ko stoji iza lepljenja plakata, ali znam ko je odgovoran – isti oni koji blate suparnike, targetiraju kritičare, difamiraju neistomišljenike ili deportuju novinare. Oni kojima je hajka deo ideologije. Nevaspitanje – opsena. Mulj, idealan „poslovni“ ambijent. A Srbija – prćija u kojoj vrše vlast – zaključuje Lekić.

Neprimereno lepljenje plakata juče je osudilo i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje se tim povodom obratilo i policiji.

„Iako je odluka porodice Gojković, čiji je sin pronađen mrtav 1993. godine u stanu Saše Jankovića, da se ne oglašava u medijima, kako UNS nezvanično saznaje, oni nemaju veze sa izlepljenim plakatima. UNS je i ovaj put slučaj prijavio policiji koja je juče ujutru izvršila uviđaj. UNS očekuje da nadležni što pre otkriju i kazne odgovorne“, ističe se u saopštenju UNS-a. Podsećaju da su nepoznati počinioci prethodno dva puta izlepili ulaz u Resavsku 28, plakatima na kojima na kojima je NUNS bio označen kao „Nesrećno udruženje neprijatelja Srbije“. Prvi put ovo se desilo u noći između 3. i 4. februara, a drugi u noći između 5. i 6. februara 2018. godine.

„Oba puta policija je izvršila uviđaj, ali odgovorni do danas nisu pronađeni“, zaključuje UNS.

Hajku protiv tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića 2015. godine započeo je tabloid Informer, a kasnije su mu se pridružili i ostali prorežimski mediji. Slučaj samoubistva Predraga Gojkovića u stanu svog prijatelja Jankovića 1993. godine dobio je sudski epilog pre više od 20 godina. Međutim, vladajuća struktura je imala jasnu nameru da se „obračuna“ sa tadašnjim ombudsmanom jer se u to vreme bavio škakljivim temama, poput prebijanja Andreja Vučića na Paradi ponosa, slučajem helikopter, fantomskim rušenjem u Hercegovačkoj i drugim po vlast neprijatnim slučajevima. Tabloidi su bili njihovo oružje, a u svojim izveštavanjima nisu prezali ni od toga da Jankovića nazovu ubicom. I sama Srpska napredna stranka i njeni funkcioneri, poput ministra policije Nebojše Stefanovića, javno su pozivali Jankovića da odgovori na pitanja o pištolju, svojim kretanjima i reakcijama, iako je on to sve rekao pred istražnim organima pre više od dve decenije.

Milko Gojković: Kopaju po starim ranama

– Ne znamo ništa o plakatima. Ko je to uradio, uradio je bez našeg znanja i dopuštenja. Mi ne želimo da se o tom slučaju uopšte više priča, a kamoli lepe plakati sa našim navodnim pitanjima. Sve to otvara i povređuje stare rane – kroz suze nam je rekao Milko Gojković, otac pokojnog Predraga.

Agencija ili novine?

Nepoznate osobe zalepile su na ulazu u zgradu gde je naša redakcija plakate u čijem zaglavlju piše: „Slobodni“, „nezavisni“ i „nepristrasni“ novinari novine „Danas“, a dole je navodnih 10 pitanja porodice Gojković za Sašu Jankovića. Na nekim plakatima umesto „novine Danas“, piše „agencije Danas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari