Posao za osam žena 1

Jelena Mihajlov jedna je od osam Zrenjaninki koje su dobile posao kao pratnja detetu sa posebnim potrebama, nakon što je potpisan ugovor sa administracijom.

Pre toga odabrane kandidatkinje prošle su obuku tokom proleća, da bi sada bio potpisan ugovor sa Gradom Zrenjaninom, kome je prisustvovao gradonačelnik Čedomir Janjić. To znači da Zrenjanin plaća pomoć deci koja nisu samostalna.

– Radim sa slabovidim detetom, saradnja je odlična i sa roditeljima. Prošli smo obuku, savladali potrebne veštine. Po struci sam učiteljica i sve mi je to blisko. Angažovana sam dok je dete u školi, dok obavlja vannastavne aktivnosti ili dolazi na izlete, objašnjava Jelena Mihajlov.
Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Lisica kaže da je za taj vid pomoći deci i učenicima iz gradskog budžeta izdvojeno pet miliona dinara i da će dvanaestoro dece dobiti lične pratioce.

– Mi smo prošle školske godine organizovali obuku za lične pratioce, roditelje, stručne službe i direktore škola. Organizovali smo obuku za 20 ličnih pratilaca, prošle godine smo po konkursu za javne radove angažovali njih pet. Ove godine smo taj broj povećali, a sigurno je da će biti još dece kojima je takva vrsta pomoći potrebna, objašnjava Olivera Lisica.

Prema njenim rečima, potpisivanjem ugovora grad Zrenjanin želi da deci i učenicima sa posebnim potrebama omogući nesmetano uključivanje u školu, sticanje životnih veština i osamostaljivanje u vršnjačkom okruženju, u skladu sa njihovim mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari