Kompanija Franca iz Bijelog Polja će do sredine ljeta pustiti u pogon fabriku za bezdimno sušenje mesa, koja će zapošljavati stotinu radnika. Ova investicija je vrijedna oko šet miliona evra, gdje je Investiciono razvojni fond Crne Gore zajedno sa bankom i Opštinom Bijelo Polje podržao ovaj projekat u iznosu od tri miliona evra, dok je tri miliona evra, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, obezbijeđeno kod „Abu Dabi“ fonda.

Vlasnik ove kompanije, koja je najveći proizvođač mesa u region, Hilmija Franca kaže da je završeno pedeset odsto poslova, te da će u ovom pogonu biti najsavremenija oprema.

– Mislim da će to biti jedini pogon ove vrste na Balkanu koji će moći da izvozi proizvode na evropsko tržište, kazao je Franca. Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić ističe da će ova fabrika značajno uticati ne samo na Bijelo Polje već na čitav region, te da će u ovoj godine, osim ove, u Bijelom Polju biti izgrađene još dvije fabrike.

– Kompanija Pelengić gradi fabriku za preradu drveta, a imamo i projekat mljekare „Milk-raft“ koji je kreditom sa „Abu Dabi“ fondom učinjen izvjesnim, koji će imati ogroman značaj za čitav region, jer će kapacitet otkupa i prerade mlijeka biti četiri puta veći nego što je ukupna proizvodnja mlijeka u Bijelom Polju, rekao je Žurić. Prema njegovim riječima, za nove investicije su zaslužni lokalna samouprava kroz proglašenje biznis zona i država koja aktivno podržava ove poslove. „Ono što smo činili u protekloj deceniji, pozicioniralo je Bijelo Polje kao regionalni centar, sa riješenim najkrupnijim infrastrukturnim problemima, sa konturama urbane sredine koju je dobilo realizacijom takvih projekata. Investitori su to prepoznali i na kraju smo dobili efekat koji nam i jeste bio cilj – nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i perspektiva za mlade ljude u najskorijoj budućnosti“, naveo je Žurić. Kreditori ovog projekta su Investiciono razvojni fond i Atlas banka. Glavni izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić je kazao da projekat koji kompanija Meso-promet radi u Bijelom Polju zadovoljava sve standarde, jer je to izuzetan razvojni i potencijal za otvaranje novih radnih mjesta.

– Posebno je važno što se jedan ovakav projekat realizuje u Bijelom Polju, koje je veliki regionalni centar i kad se ova fabrika otvori tokom godine da će to značajno pospješiti dalju proizvodnju u Bijelom Polju, korišćenje svih resursa u proizvodnji mesa i svega što će biti neophodno za ovakvu vrstu proizvodnje, naglasio je Đurđić, dok direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević kaže da je posebno značajno što se radi o novom postupku proizvodnje trajnih i polutrajnih proizvoda, koji će zadovoljiti sve standarde EU, što znači da ta roba može ići i na to tržište. „Investiciono razvojni fond je od početka do sada investirao 21,4 miliona evra čime je finansiran 131 projekat“, kazao je Vukčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari