Posečena debla sa Šodroša obojena u crveno osvanula ispred novosadskih nadležnih institucija (FOTO) 1Foto: FB/Bravo Novi Sad

Posečena debla sa Šodroša, obojena crvenom bojom, osvanula su danas ispred zgrada novosadskih institucija i javnih preduzeća, uz fotografije odgovornih ljudi. Time je počela kampanja „Tragovima zločina“ koju organizuju aktivisti Građanskog pokreta Bravo i Šodroš Survivor Kampa.

Cilj je, kako kažu, mapiranje odgovornih institucija i pojedinaca, pokretanje pravnih procesa i novih aktivističkih performansa vezanih za slučaj Šodroša.

„Nećemo odustati od utvrđivanja odgovornosti institucija i pojedinaca čije je činjenje i nečinjenje dovelo do seče desetine stoletnih stabala zaštićenih vrsta crne i bele topole na prostoru Šodroša i Kameničke ade 22. i 24. marta”, naveli su aktivisti Građanskog pokreta Bravo na Fejsbuku.

Aktivisti su posečena debla sa Šodroša ostavili ispred Gradske kuće, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, JP „Ubranizam“ Novi Sad, JP „Vojvodinašume“ i PU Novi Sad.

Koga su sve mapirali kao odgovorne

Ispred Gradske uprave, kao odgovorne za slučaj Šodroš mapirali su aktuelnog gradonačelnika Milana Đurića i bivši gradonačelnik Miloš Vučević.

„Odgovorni su jer se do danas nastavlja politika iz vremena Miloša Vučevića, kojom se interesi investitora i izvođača radova stavljaju ispred javnog interesa i dobrobiti građana i prirode. Jer krši zakone i zloupotrebljava političku moć za obračune sa neistomišeljenicima i pobunjenim građanima Novog Sada. Jer omalovažava, vređa i diskredituje one građane Novog Sada koji se protive uništavanju poslednje zelene oaze prirode i pluća Novog Sada – Dunavca, Šodroša i Kameničke ade“, naveli su aktivisti.

Posečena debla sa Šodroša obojena u crveno osvanula ispred novosadskih nadležnih institucija (FOTO) 2
Foto: FB/Bravo Novi Sad

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode kao odgovorno lice izdvojili su v.d. direktorku dr Željka Jeličić Marinković. Zavod, kako ističu aktivisti, nije učinio sve što je u njegovoj nadležnosti i moći kako bi se čitav prostor Šodroša i Kameničke ade stavio pod odgovarajući stepen zaštite.

„Oglušio se o sve zahteve stručne javnosti i molbe građana da se izradi Studija o uticaju izgradnje novog mosta na živi svet na području Šodroša i Kameničke ade, kao i na sve zahteve da se preduzmu mere za umanjenje štetnih uticaja izgradnje mosta na postojeći ekosistem. Takođe, lažno su prikazali stanje prilikom nadzora izvršenog 22.marta 2023. godine, konstatujući da u stablima oborenim prilikom seče 21. marta 2023. nije bilo duplji za gnežđenje ptica, čime su umanjili njihovu vrednost i značaj, i oslobodili odgovornosti one koji su omogućili i obavili seču – JP Vojvodinašume“, objašnjavaju aktivisti zašto je zavod kriv u slučaju Šodroša.

Među odgovornima ističu i pokrajinskog sekretara, potpredsednik Vlade Vojvodine, Vladimira Galića, jer kako kažu, od trenutka seče stabala zaštićenih vrsta crne i bele topole na prostoru Šodroša, šumarska inspekcija koja deluje u u okviru ovog Sekretarijata nije ni jednom na odgovarajući i zakonom propisan način obavila inspekcijski nadzor i utvrdila stanje bespravne seče.

„Nisu izlazili na teren na poziv aktivista i građana, koji su javljali o nezakonitim aktivnostima (seči). Kada je trebalo da se reaguje urgentno, po pozivu građana, niko se nije odazivao na telefonske pozive, niti odgovarao na poslate mejlove, a sada tvrde da im se niko nikada nije obraćao“, dodaju aktivisti.

Prema njihovim rečima, JP „Urbanizam“ i njihov v.d. direktor Dušan Miladinović stvorili su uslove za usvajanje rešenja u Generalnom urbanistiškom planu Novog Sada do 2023. godine koji su uveli elemente urbanizacije na prostor Šodroša i Dunavca.

„Odbili su sve primedbe koje su tokom javne rasprave dolazile od stručne javnosti i građana, a koje su se odnosile na neprihvatanje rešenja za buduću devastaciju Šodroša i Dunavca. Izradili su urbanističke planove koji nisu imali neophodne Procene uticaja na životnu sredinu. Ovakve procene naročito su potrebne kod izrade planova za delikatna vredna područja kakvi su Dunavac, Šodroš I Kamenička ada“, dodali su aktivisti.

Smatraju da su i JP „Vojvoda šume“ i direktor Roland Kokai odgovorni jer su nečinjenjem omogućili nezakonitu seču stabala zaštićenih vrsta crne i bele topole na Šodrušu, kao prostoru na kome u skladu sa Zakonom gazduju.

„Odgovorni su zato što šumari ovog JP nisu propisno obeležili posečena stabla i sačinili odgovarajući zapisnik o prvoj bespravnoj seči u junu 2022, koju je naložilo JP Koridori Srbije. Iako su jedini nadležni za seču šume, nisu pripremili dokumentaciju za seču stabala izvedenu na Kameničkoj adi 22. marta 2023“, istakli su aktivisti i dodali da neće odustati od borbe za istinu, poštovanja zakona, i očuvanja prirode.

Policija upotrebila prekomernu silu

Prema navodima aktivista, za slučaj Šodroš odgovorna je i PU Novi Sad i v.d. načelnik novosadske policije Goran Radonjić jer su pripadnici policije upotrebljavali prekomernu silu protiv aktivista i građana koji su štitili šumu na Šodrošu i Kameničkoj adi i zakone Republike Srbije 23. oktobra 2022. i 24.marta 2023. godine. Takođe dodaju i da unutrašnja kontrola MUP-a, do danas nije donela Odluku u vezi sa pritužbom većeg broja udruženja uključenih u akcije za odbranu Šodroša na postupanje policijskih sužbenika tokom protesta 23. oktobra, kao i što su tokom protesta veliki broj aktivista i građana nezakonito lišavani slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari