Poslanica traži preispitivanje odluke: Gradonačelnica Niša dobila samo opomenu povodom slučaja "socijalni stan za zeta" 1Dragana Sotirovski Foto: sajt grada Niša

Narodna poslanica Tamara Milenković- Kerković, iz Srpskog pokreta Dveri, tražiće preispitivanje odluke Agencije za suzbijanje korupcije kojom se gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski izriče samo opomena zbog toga što nije na vreme obavestila Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa kada se njen zet prijavio na konkurs za kupovinu takozvanog gradskog socijalnog stana.

Agencija je odluku donela krajem prošle godine, nije je objavila na svom veb- sajtu, a javnost je za nju saznala ovih dana.

Milenković- Kerković: Agencija za sprečavanje korupcije favorizuje korupciju

“Kao narodni poslanik ću uložiti inicijativu u Skupštini za podnošenje  vanrednog izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije ovim povodom i tražiti preispitivanje ove odluke i primenu teže sankcije i novčane kazne. Poruka Agencije, koja je u slučaju ‘tašte Sotirovski’ izrekla najblažu meru- meru opomene, i to bez njenog objavljivanja, čime favorizuje sukob interesa kao oblik korupcije, jeste da je funkcioner na vlasti nedodiriv i da može da krši zakon i bogati sebe i svoju porodicu bez posledica. Moralna sankcija, poput opomene, za nemoralne ljude ne znači ništa”, rekla je Milenković Kerković za Danas.

Poslanica traži preispitivanje odluke: Gradonačelnica Niša dobila samo opomenu povodom slučaja "socijalni stan za zeta" 2
Tamara Milenković- Kerković: Foto Dveri

Ona je kazala da je jeftin gradski stan, subvencionisan do tržišne cene novcem svih Nišlija, samo jedan od primera gradonačelnicinog “nemoralnog i očito koruptivnog ponašanja”.

Sotirovski je još dok je bila novinarka na navodno sumnjiv način stekla veliki stan, a nakon dolaska na funkciju gradonačelnice je svoj položaj “iskoristila da unapredi poslovni i materijalni status članova svoje porodice, među kojima i svog zeta”.

“Opšte je poznato da je gospođa Sotirovski od kako je postavljena za gradonačelnicu sopstvene i interese svoje porodice, bez imalo stida, a u mnogo primera, stavljala ispred opšteg i javnog interesa koji je po zakonu dužna da štiti. Od stupanja na javnu funkciju ona je postala  etalon za nemoralno i besramno ponašanje javnog funkcionera. Da je živ, Nušić bi danas pisao ‘Gospođu gradonačelnicu’”, zaključila je Milenković Kerković.

Agencija: Gradonačelnica Niša je lakše povredila zakon

Agencija je u rešenju navela da je Sotirovski “lakše povredila” Zakon o sprečavanju korupcije jer kao gradonačelnica nije u zakonom propisanom roku pismeno obavestila Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa, koju je morala da ima kada se njen zet Vedran Ivanović, povezano lice sa njom, suprug njene ćerke, kao kandidat na konkursu za kupovinu gradskih stanova po beneficiranoj ceni, našao na 24. mestu predloga rang-liste.

Gradonačelnica Sotirovski je u dopisu Agenciji navela da do objavljivanja predloga rang- lista “nije znala” da je njen zet uopšte konkurisao za ovaj stan, te da “nije mogla da zna” da li njen zet i ćerka ispunjavaju uslove za učešće na konkursu i bodovanje, jer je o tome odlučivala njoj nepoznata Komisija za sprovođenje konkursa, koju je izabrao Nadzorni odbor Gradske stambene agencije (GSA), koja je raspisala konkurs.

Agencija je poklonila poverenje njenim izjavama, pišu Južne vesti.

GSA je u septembru prošle godine objavila predlog rang liste za prodaju gradskih stanova u Ulici Majkovskog po cenama nižim od tržišnih, na kojoj se između ostalih nalazi Ivanović, koji je i pomoćnik direktora Apotekarske ustanove Niš, kao i više javnih funkcionera, dok su neki siromašni i bolesni učesnici konkursa ostajali ispod crte. Stanovi su se prodavali po ceni od 830,50 evra po kvadratu, sa PDV-om, što je značajno niže od cena na tržištu.

Gradonačelnica i GSA su tada tvrdili da stanovi nisu socijalni već su “podrška stanovanju”, te da za njih mogu aplicirati svi koji ispunjavaju konkursne uslove.

U prošlogodišnjem Programu poslovanja GSA, međutim, navedeno je da izgradnja stanova u Ulici Majkovskog predstavlja nastavak sprovođenja Programa socijalnog stanovanja Grada Niša.

I sam konkurs je imao socijalnu dimenziju jer je predviđao da za stanove mogu da konkurišu samo oni koji „nemaju stan ili kuću u svojini“, odnosno „nemaju stan odgovarajućeg standarda“, a da broj bodova između ostalog zavisi od uslova u kojima sada stanuju, broja članova domaćinstva ili njihovog zdravstvenog stanja.

Da li ima svrhe?

Narodna poslanica Jelena Milošević, iz Stranke slobode i pravde, kaže da je očekivala ovakvu odluku Agencije jer u Srbiji “institucije ne postoje”.

Govoriće o slučaju javno i u Parlamentu, ali neće pokretati postupke pred “nadležnim organima”.

“Kada podnesete krivičnu prijavu tužilaštvu, ona će po pravilu biti odbačna, a vi gubite pravo da jednog dana, u slobodnoj zemlji, ponovo pokrenete postupak, zbog  prigovora ‘presuđene stvari’. Na taj način i u budućem vremenu zatvarate vrata za procesuiranje onih koji bi morali da odgovaraju zbog ovoga što sada rade”, rekla je Milošević za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari