Obradović: Novi zakon unaprediće nezavisnost i efikasnost zaštitnika građana 1Skupština Srbije Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da se novim zakonom stvaraju pravni uslovi za unapređenje nezavisnosti i efikasnosti rada zaštitnika građana, što je opšti cilj koji je postavljen u Akcionom planu za Poglavlje 23 i koji je na ovakav način formulisan i u godišnjim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije.

„Smatram da ključne novine u odnosu na postojeći zakon treba posmatrati kroz tri aspekta: prvi aspekt čine nova, zakonom poverena ovlašćenja zaštitnika građana, drugi se odnosi na unapređenje statusne, funkcionalne i finansijsko-budžetske nezavisnosti zaštitnika, a treći na unapređenje efikasnosti i efektivnosti njegovog rada“, rekla je Obradović u Skupštini Srbije.

Ona je navela da će zaštitinik građana biti ovlašćen da daje mišljenje državnim organima u postupku pripreme propisa ili zakona, dok je do sada ovakvo ovlašćenje imao samo prema Skupštini i Vladi, a kako je ocenila, biće nezavisniji jer se bira na osam godina bez reizbora, a ne kao do sada na pet uz mogućnost reizbora.

Odbacila je primedbe dela javnosti da procedura po kojoj kandidate za zaštitnika predlažu poslaničke grupe stavlja zaštitinika u podređen položaj u odnosu na političke stranke.

„Hoću da istaknem da se Ustavom jemči i priznaje uloga političkih stranaka u demokratskom oblikovanju političke volje građana, da su prema postojećim izbornim propisima, ovlašćeni predlagači izbornih lista, pored ostalih, političke stranke i koalicije političkih stranaka, kao i da se prema Zakonu o Narodnoj skupštini, u Skupštini obrazuju poslaničke grupe iz reda narodnih poslanika. Stoga, bilo kakvo nezadovoljstvo postojećim političkim i izbornim sistemom, jer se ove primedbe suštinski odnose upravo na to, ne može biti rešeno Zakonom o zaštitniku građana“, rekla je Obradović.

Ministarka je pojasnila da zaštitnik građana utvrđuje činjenično stanje po pritužbi ili po sopstvenoj inicijativi, predlaže mere i iznosi preporuke organu uprave.

„Zaštitnik građana ne pokreće bilo kakve pravne postupke, kao što je postupak razrešenje javnih funkcionera ili disciplinski postupak, već podnosi inicijative, upućuje preporuke, upozorava i ukazuje na nezakonitosti i nepravilnosti u radu i postupanju organa uprave“, rekla je Obradović i dodala da se predloženo rešenje ne razlikuje od drugih uporednih rešenja.

Obradović je izjavila, obrazlažući zakone da je reč o dva izuzetno važna predloga na kojima je ministarstvo radilo devet meseci sa posebnom pažnjom.

Ona je rekla da su institucije zaštitinika građana i poverenika za informacije od javnog značaja – jedan od nekoliko najvažnijih stubova na kojima počiva društvo i država, te da je cilj ovih zakona unapređenje njihovog funkcionisanja.

Ministarka je rekla da zakoni ispunjavaju međunarodne standarde.

„Rukovodili smo se venecijanskim principima i konvencijom Saveta Evrope o pristupu dokumentima“, rekla je Obradović.

Posle početnog izlaganja ministarke, poslanici će započeti raspravu, a onda se očekuje pauza, jer je za 11.30 zakazana nova sednica skupštine na kojoj će se po hitnom postupku birati Etička komisija koja će pratiti primenu Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Na početku današnjeg zasedanja poslanici su minutom ćutanja odali poštu preminulom poslaniku Partije ujedinjenih penzionera Srbije Đuri Periću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari