Poslanici o slobodi medija i strahu od Đilasa 1Printskrin RTS

U Skupštini Srbije u toku prepodnevnog zasedanja vodila se polemika o tome da li je sloboda medija bila gora u vreme Slobodana Miloševića, u vreme Demokratske stranke, ili je najgora danas kada se donose novi medijski zakoni, a bilo je reči i o tome da li se naprednjaci plaše nacrtanog Dragana Đilasa.

Poslanica Demokratske stranke Sanja Miladinović rekla je da su Koalicija za slobodu medija i Crta pokrenule peticiju za promenu medijskih zakona, da je projektno finansiranje farsa i da finansiranje zavisi od volje gradonačelnika.

Ona je pitala ministra Bratislava Gašića koliko medija imaju on i njegov ortak Radojica Milosavljević.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka vratio se u 1998. kada je Aleksandar Vučić bio u Vladi i gasio sve medije koji misle i govore suprotno od režima.

„Slobodni novinari streljani su na svojim pragovima, to je rezultat vladavine Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića“, rekao je Jovanović i dodao da se i u 2023. godini donose novi zakon o medijima, a neistomišljenicima se pale kuće, dobijaju batine ili ostaju bez posla.

Marina Raguš iz Srpske napredne stranke ponovila je ono što je do sada više puta govorila da je kada je ubijen novinar Slavko Ćuruvija nestala torba sa ogromnom količinom novca, i da od tog ubistva vlast nije imala nikakvu korist.

„Sloboda medija je u to vreme bila za primer za razliku od 2010. godine.Kao i danas u vreme Vučića, kada se svako ko preti novinarima privede, a procesi su u toku“, rekla je Raguš.

Ona je dva puta bivšu vlast optužila za fašizam i rekla da je zakonom iz 2009. demokratski režim hteo da ugasi slobodnu reč onako „kako se radilo u nekim fašističkim zemljama pred drugi svetski rat“, ali da je Ustavni sud zakon oborio.

„Mogu da vam garantujem da dok je god Aleksandar Vučić predsednik Srbije novinari se neće proganjati i mediji se neće zatvarati kao što ste pokušavali 2010“, rekla je Raguš i dodala da je Dragan Đilas za sve to vreme „zarađivao pare preprodavajući reklamne sekunde“.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić osvrnula se na to što obezbeđenje nije dozvolilo poslanicima opozcije da unesu maketu Dragana Đilasa u skupštinu, iako ga poslanici vlasti bez prestanka pominju.

„Ovde nismo uspeli da uvedemo ni Đilasa od stiropora jer je ministar Gašić naredio da ne smemo da se pomerimo i da unesemo maketu, iako je na njoj u oblačku napisano sve pozitivno, piše ‘“Sve je super, svi ste normalni, sjajni“.

Ona je do kraja svog govora u ruci držala đilasovu fotografiju i ponovila da mu se ministar Siniša Mali izvinjavao i rekao da sve to što govori „pišu mu Vladanka i Vučić“.

Ona je ponovila da se Đilas sam prijavio da se povede istraga protiv njega, ali da nikad ni za šta nije optužen.

U nastavku sednice poslanici su nastavili da razmenjuju optužbe u čije vreme je bilo gore za medije, dok se o amandmanima nije čulo gotovo ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari