Posle 160 dana protivljenja izgradnji mini hidroelektrane, meštani sela Dadince obeležili "pobedu nad uzurpatorima" 1Foto: FoNet/Davor Lukač

Meštani sela Dadince kod Vlasotinca, mesta za koji niko van te opštine do zimus nije čuo, a posle 160 dana barikada kojima su se protivili izgranji mini hidroelektrane na Rupskoj reci i stavljanja vodotoka koji im život znači u cevi, obeležili su svoju „pobedu nad uzurpatorima“, kojima je lokalna vlast protivzakonito dala dozvole.

Dadince je, zahvaljujući istrajnosti meštana – a u selu ih živi nešto više od 80 – uglavnom starije životne dobi, ušlo na svetsku mapu ekoloških pokreta, a stanovnici su, svečanim ručkom odali priznanje svima koji su im u toj borbi pomogli.

Rupska reka nesmetano će i dalje teći svojim koritom, a stanovnici ne samo Dadinca, nego i okolnih sela, dolaziće na kupanje svakog vikenda.

To je njih nekoliko stotina uradilo i proteklog vikenda je reč o očistoj planinskoj vodi, koja se bez bojazni može i piti.

Meštani Dadinca pokazali su se kao dobri domaćini, srdačni i neposredni ljudi, koji ne žele da iskazuju svoje lične zasluge u odbrani reke.

<Po

Branili smo ono što je naše, ko sme to da nam uzme, sažeto je objasnila jedna od „prvoborki“ sa barikada, žena od osamdesetak godina.

Na skupu u Dadincu, svečanosti koja je izgledala kao seoska slava, svi se poznaju, a stigli su i ljudi sa strane, koji su im davali veliku podršku, pomogli savetima, a Dadinčani su im na tome zahvalni.

Poseban aplauz dobio je prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić, koji je poslao poruku da nema odustajanja u zaštiti reka, biološkinja Dragana Đorđević, koja je rođena u tom kraju, i poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Gavrilović, čiji su porodični koreni iz Vlasotinca.

Ovo što je urađeno ovde, u Dadincu, retko je gde viđeno. A to je, zaista, da ste na jedan neverovatan način uspeli da spojite nešto što je vaš lični problem koji svaki dan može da vam bude veliko zlo u vašem životu da nemate ovu divnu reku. Vi ste pokazali šta znači vladavina prava. Pokazali ste da imate ljubav prema nečemu do čega vam vam je stalo, poručio je Gavrilović.

Jedan od onih koji je bio najaktivniji u odbrani Rupske reke i podršci meštanima Dadinca je i dr Saša Mladenović, farmaceut Vojnomedicinske akademije, inače poreklom iz susednog sela, a svaki godišnji odmor provodi u zavičaju, trudeći se da svojim aktivnostima pomogne, od sviranja frule vikendom na barikadama, do podrške na društvenim mrežama.

Na skupu su bili i gosti iz ekoloških organizacija širom Srbije, a većina se potom okupala u Rupskoj reci i njenoj najvećoj atrakciji – Zelenom viru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari