Posle prvog upisnog roka u Tehničkoj školi Majdanpek oko 60 slobodnih mesta 1Foto: J. B. K.

Svršeni osmaci iz majdanpečke opštine nisu bili posebno zainteresovani za nastavak školovanja u svojoj sredini, te je nakon prvog upisnog roka u Tehničkoj školi Majdanpek ostalo nepopunjeno blizu 60 mesta. Jedino odeljenje trećeg stepena stručnosti je pod znakom pitanja, jer se za operatera mašinske obrade rezanjem opredelilo samo šest đaka.

Procena odgovornih u tehničkoj školi Majdanpek da je obrazovni profil tehničar za kompjutersko upravljanje ( CNC ) mašina  koje je prvi put ponuđeno svršenim osnovcima kao opcija za srednjoškolsko obrazovanje  atraktivno zanimanje, pokazala se ispravnom.

Posle prvog upisnog roka u ovom odeljenju je od 30 planiranih, popunjeno 25 mesta.

Interesovanja je bilo i za obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija gde je preostalo deset slobodnih mesta, dok se za turističkog tehničara, obrazovni profil koji je posle par godina pauze ponovo vraćen, odlučilo 13 đaka.

Iznenaneđenje, nimalo prijatno, je izuzetno slabo interesovanje za jedini obrazovni profil trećeg stepena u Tehničkoj školi Majdanpek, operatera mašinske obrade rezanjem gde je popunjeno svega šest od 30 mesta.

Posle prvog upisnog roka u Tehničkoj školi Majdanpek oko 60 slobodnih mesta 2
Dragoslav Janković Foto: J. B. K.

-Ovo odeljenje je pod znakom pitanja zbog malog broja upisanih, a kako se radi o učenicima koji na prijemnom ispitu nisu prešli prag znanja i u školi nema nijednog drugog obrazovnog profila trećeg stepena, u ovom trenutku ne znam kako će problem biti rešen – kazao nam je direktor Tehničke škole Dragoslav Janković.

Prema podacima sa sajta moja srednja škola raspon bodova upisanih đaka u odeljenju elektrotehničara informacionihtehnologija kreće se od 58,50 do 97,02 koliko ima prvorangirani učenik na listi, kod tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašinama taj raspon je od 51,73 do 91,17 bodova, a kod turističkih tehničara od 50,53 do 80,73 boda.

Učenici koji su se opredelili da se školuju za operatera mašinske obrade rezanjem imaju manje od 50 bodova.

Direktor Janković podseća da je i ranije ukazivano na činjenicu da se svake godine povećava broj đaka koji školovanje nastavljaju van Majdanpeka, čak iako uče za zanimanja kojih ima u majdanpečkim srednjim školama.

Jedan od razloga je i to što je Tehnička škola par godina unazad “podstanar” u zgradi OŠ “MIhajlo Sporić” u Majdanpeku i nema odgovarajuće uslove za izvođenje nastave i redovne i praktične.

-Upis je kao i prošle godine, dosta je učenika otišlo van opštine jer niko ne želi da žrtvuje decu zbog nerazumnog odnosa opštinske strukture prema prosveti. Obećano je da će školska godina početi u našoj zgradi, pa se nadam da će se stanje popraviti – kaže Janković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.