U Tehničkoj školi Majdanpek sunđeri i krede otišli u istoriju, učenici rade na savremenim digitalnim tablama 1Foto: J. B. K.

Mesec dana, koliko je prošlo od početka školske godine, bilo je dovoljno da se potvrdi prednost korišćenja savremenih, digitalnih tabli u nastavi u Tehničkoj školi Majdanpek.

Utisak je, da se čekanje na povratak u matičnu školsku zgradu i instaliranje digitalnih tabli i njihova primena u nastavi – isplatilo jer je kvalitet nastave znatno unapređen.

Pre godinu dana je majdanpečka Tehnička škola zahvaljujući odobrenom projektu Ministarstva prosvete dobila 11 modernih interaktivnih smart tabli sa pratećom najsavremenijom opremom sa nanotehnologijom.

Na njihovo korišćenje u nastavi čekalo se godinu dana zbog povratka u matičnu zgradu ove srednje škole i od septembra nastava u Tehničkoj školi Majdanpek je zahvaljujući digitalnim tablama postala interaktivna sa dinamičnim i raznovrsnim nastavnim materijalima, kažu profesori.

U Tehničkoj školi Majdanpek sunđeri i krede otišli u istoriju, učenici rade na savremenim digitalnim tablama 2
Dragoslav Mućan /Foto: Privatna arhiva

Objašnjavaju da se sa jedne strane nalazi tabla sa led panelom, a sa druge tabla za koju se koristi kreda ili flomaster i sve što se piše automatski se prenosi i reflektuje na led displej, čineći simbiozu tradicionalnog i savremenog načina rada.

– Sa instaliranjem digitalnih tabli kvalitet nastave se popeo na izuzetno visok nivo. Učenici mnogo bolje prate nastavni process, broj animacija i ogleda koji mogu da se odrade preko digitalne table je izuzetno veliki, table imaju i ostale mogućnosti vezane za šerovanje odnosnu podelu sa učenicima, zatim za čuvanje učeničkih radova koji se rade na ovim tablama, tako da kada roditelj dođe može uvidom u folder učenika sam da vidi šta je učenik radio na času, da li je znao ili nije znao – kaže profesor mašinske grupe predmeta Dragoslav Munćan.

Njegov kolega Dejan Zlatić, takođe profesor mašinske grupe predmeta, ističe neogranične mogućnosti digitalnih tabli koje dozvoljavaju obogaćivanje nastave različitim sadržajima i kreativnim materijalima.

U Tehničkoj školi Majdanpek sunđeri i krede otišli u istoriju, učenici rade na savremenim digitalnim tablama 3
D. Zlatić i D. Munćan /Foto: J. B. K.

– Lakše je objasniti deci razne pojave, procese i zakonitosti. Učenje je inače lakše na osnovu slika i animacija, a sada imamo na raspolaganju sve što postoji na internetu. I sami učenici kažu da je tako, a i ja primećujem bolji nivo znanja u odnosu na ono što je bilo pre. Oni kažu da im je lakše kada vide ono o čemu se priča, bolje razumeju procese kroz animacije ili stvarne video prikaze – objašnjava Zlatić.

Govoreći o mogućnostima ističe da za razliku od projektora, na digitalnim tablama možeš da dopisuješ po samim prezentacijama kada nešto želiš da istakneš, dodatno objasniš i da se jednim dodirom iz prezentacije prebacuješ u običnu tablu za pisanje i obrnuto.

– Postoji na primer opcija „pametne olovke“ koja pomaže pri crtanju geometrijskih likova, pa čak i tela i slično. Мa ja sam oduševljen. Svake večeri provedem dva, tri sata u pripremama prezentacija, animacija i slično. Ali to činim stvarno sa zadovoljstvom. I onda čas i meni i deci postane zabavan, koliko je to moguće naravno – ispričao je za Danas Dejan Zlatić.

Prema rečima direktora Tehničke škole Dragoslava Jankovića digitalne table su poslednja reč tehnike u Srbiji i svetu rađena na principu nano tehnologije i retke su škole u Srbiji koje ih koriste.

– Prednosti su brojne, na kraju časa kada je obnavljanje gradiva sve ono što je pisano od početka časa možemo da vratimo i prikažemo jer sačuvano u digitalnom obliku. Sve što je napisano možemo da prosledimo učenicima koji na taj način imaju elektronsku verziju čitavog časa. Mogućnosti su neizmerne, granica je samo nebo i mašta profesora. Koliko god je motivisan nastavnik, toliko su motivisana i deca. I sada nam je svaki kabinet u kome je digitalna tabla multimedijalni, a sunđer i kredu smo izbacili iz upotrebe – priča direktor Janković.

U Tehničkoj školi Majdanpek sunđeri i krede otišli u istoriju, učenici rade na savremenim digitalnim tablama 4
Dragoslav Janković /Foto: J. B. K.

Jednomesečno iskustvo korišćenja digitalnih tabli u nastavi u Tehničkoj školi Majdanpek pokazalo je da je učenicima nastava interesantnija.

Srednjoškolci u blic anketi kažu da su im časovi sada zanimljiviji, da im ovakva nastava drži pažnju i da je boilje je nego što je bilo, jer sada zahvaljujući prezentacijama i animacijama mnogo toga mogu da vide i lakše razumeju.

I ono u čemu se svi slažu da je sada nastava mnogo zanimljivija od klasičnih časova sa pričom i pisanjem na tabli.

Kako to reče direktor Janković, “budućnost je ušla u Tehničku školu Majdanpek”, sada je na nastavnicima da mogućnosti koje digitalne table imaju iskoriste što kreativnije, a na učenicima da opremu sačuvaju i budu spremni za dalje unapređenje kvaliteta nastave, jer uskoro će u kabinete ove škole stići i druga nova, moderna oprema.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari