Otkako je Odbor za ljudska prava u Leskovcu tužio predsednika Srbije Borisa Tadića zbog toga što ne želi da pomiluje najpoznatijeg srpskog zatvorenika, Vučka Manojlovića, učestale su mere „posebnog nadzora“ prema našoj organizaciji. Ne možemo da komuniciramo telefonom, često uopšte nemamo vezu, a naša internet komunikacija sa kolegama na Kosovu i Metohiji, ali i donatorima je neostvariva – tvrdi se u saopštenju Odbora za ljudska prava.

– Iz postupka koji smo vodili i rešenja suda može se zaključiti da je predsednik Republike nedodirljiv i da će bilo koji sud u ovoj državi odlučiti da on ne može da bude krivično gonjen. Razlozi poput nenadležnosti ili kreiranje nekakvog novog tumačenja Zakona o krivičnom postupku samo dokazuju u kojoj je meri pravosuđe zavisno od izvršne vlasti – ističe Dobrosav Nešić, predsednik Odbora za ljudska prava u Leskovcu.

Odbor izražava oštar protest predsedniku Tadiću od koga „sužanj niškog Kazneno-popravnog zavoda Vučko Manojlovićtraži simboličnih deset hiljada dinara za sve godine koje je proveo očekujući izvršenje sudske presude“, i očekuje da predsednik objasni zašto Manojlovićne može da bude pomilovan.

Nešićističe da Odbor, koji nastavlja da pruža pomoćžrtvama policijske torture, od nadležnih organa zahteva – uslove za rad. Prostorije Odbora za ljudska prava od 1999. godine u više navrata su obijane, da je nestajala dokumentacija, kao i da su dva puta ukradeni kompjuteri sa dokumentacijom.

Slučaj Vučka Manojlovića

Vučko Manojlović, osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva zamenika okružnog tužioca, izvršenje smrtne kazne čekao je punih 17 godina. Ni na jedno njegovo pismo nije odgovoreno, a u „ćeliji smrti“ bio je sve do ukidanja smrtne kazne. U Manojlovićevo ime, tužbu protiv predsednika Tadića podneo je advokat Odbora za ljudska prava u Leskovcu Dragutin Vidosavljević. Iako je Manojlovićna sudu više puta izjavljivao da nije pucao u tužioca, rekonstrukcija ubistva i ekshumacija tela nisu obavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari